Nastavljeno suđenje KRIK-u po tužbi sudije, među predloženim dokazima i tekst Informera

27. September 2024.
Na suđenju novinarima KRIK-a po krivičnoj tužbi sudije Apelacionog suda Dušanke Đorđević i njenog supruga izneta su uvodna izlaganja i predloženi dokazi. Sudija tvrdi da su novinari neovlašćeno obrađivali njene lične podatke i traži da im sud odredi zatvorske kazne i zabranu bavljenja pozivom. Njeni advokati istakli su danas da je urednik KRIK-a Stevan Dojčinović „opasna ličnost“ dokazujući ovu tvrdnju tabloidnim tekstovima koje je sud ranije već ocenio kao neistinite. Dojčinović i novinarka Bojana Pavlović danas su negirali krivicu, a sudija Đorđević i njen suprug nisu se pojavili na sudu.
sudjenje-KRIK
Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović pre suđenja Foto: KRIK

Autorka Tamara Todorović, Izvor: KRIK

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas je u prisustvu velikog broja novinara i predstavnika međunarodnih medijskih organizacija i ambasada nastavljeno suđenje KRIK-u po krivičnoj tužbi sudije Dušanke Đorđević i njenog supruga Aleksandra.

Njih dvoje tužili su KRIK zbog baze „Prosudi ko sudi” koja sadrži podatke o karijerama, imovini i postupcima 51 sudije, među kojima i sudije Đorđević.

Advokati koji zastupaju sudiju i njenog supruga u uvodnim izlaganjiima istakli su da su novinari neovlašćeno obrađivali lične podatke sudije i to – njeno ime i prezime, funkciju i imovinu koju poseduje i to sa namerom da je povežu sa kriminalom i korupcijom.

Urednik i novinarka KRIK-a Stevan Dojčinović i Bojana Pavlović negirali su krivicu, ali na današnjem suđenju nisu imali prilike da iznesu odbrane.

Sudijin advokat Miodrag Stojankić naveo je da je urednik KRIK-a „opasna ličnost“ i kao dokaz opravdanog straha sudije priložio je tabloidne tekstove Informera u kojima je urednik KRIK-a označen kao “francuski špijun” – a za koje je sud još ranije utvrdio da su neistiniti. Osim toga, tražio je da kao dokaz sud uzme u obzir i komentare čitalaca ispod medijskih tekstova o bazi.

Advokatica sudijinog supruga Valentina Đurđević rekla je da je bazom povređena privatnost bračnog para Đorđević, da sudijin suprug nije nosilac javne funkcije i da ne postoji javni interes da se zna o njegovoj imovini, radu i drugim ličnim podacima.

Đurđević je navela i da se tužena novinarka KRIK-a Bojana Pavlović sudiji obraćala sa „iscrpnim pitanjima o tome na koji način je stekla imovinu”, o čemu je priložila pisanu prepisku u kojoj se vidi da je pitanja poslala druga novinarka ove redakcije.

Advokatica Kruna Savović koja brani novinare KRIK-a rekla je da oni nisu prekršili zakon kao i da su svi objavljeni podaci potiču iz javnih baza i dobijeni po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Savović je objasnila i da Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ne primenjuje na novinare kada se radi o novinarskom izveštavanju.

„Da nije tako novinari ne bi mogli da se bave istraživačkim novinarstvom”, rekla je advokatica Savović.

Naredno suđenje zakazano je za 12. novembar kad bi tuženi novinari trebalo da iznesu odbrane.

Novinri KRIK-a, podsetimo, u bazi „Prosudi ko sudi” nisu objavili nijedan podatak koji bi mogao da ugrozi bezbednost sudija i članova njihovih porodica.

Konkretno, u profilu sudije Dušanke Đorđević navedeni su podaci o njenom napredovanju u pravosuđu, opisani su ključni predmeti u kojima je sudila, kao i informacije o broju nekretnina koje sa suprugom poseduje – pet stanova, dve garaže, poslovni prostor u Beogradu, kao i zemljište nadomak Bajine Bašte, bez navođenja tačnih adresa gde se ove nekretnine nalaze.

Ipak, sudija Đorđević i njen suprug advokat Aleksandar podneli su dve tužbe protiv novinarke KRIK-a Bojane Pavlović i urednika Stevana Dojčinovića. Osim krivične kojom traže po 10 meseci zatvora za novinare i dve godine zabrane bavljenja novinarstvom, a po kojoj je danas održano suđenje, podneli su i parničnu tužbu kojom traže odštetu od 760 hiljada dinara.

Ovaj potez osudile medijske organizacije Safe Journalists, Media Freedom Rapid Response i Koalicija za slobodu medija, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, kao i brojne druge redakcije i pojedinci koji smatraju da je ovo nezabeleženi udarac na novinarsku profesiju.

 

Tekst je prenet sa portala KRIK.

Click