Vranje – Pravda na delu: novih 12 meseci zatvora za Dejana Nikolića Kantara za krivično delo ugrožavanje sigurnosti

18. September 2024.
Posle brojnih opstrukcija Dejana Nikolića Kantara i njegovih advokata, juče je sudija Jelena Dimitrijević u Osnovnom sudu u Vranju izrekla maksimalnu kaznu za počinjeno delo, od godinu dana zatvora, Dejanu Nikoliću Kantaru. Tužilac Dušan Boroja je u dokaznom postupku uspeo da odbrani optužbu i sve pokušaje odbrane da ovo suđenje dovede do trenutka apsolutne zastarelosti koja nastupa u martu iduće godine. 
Dejan-Nikolic-Kantar-e1655465295381.jpg
Dejan Nikolić Kantar

Autor: Veran Matić

O ovom slučaju, pisao sam u nekoliko tekstova objavljenih na portalu javniservis.rs 

Novo suđenje, za novo krivično delo Dejanu Nikoliću Kantaru, odloženo – Javni servis

Eskalirati podršku žrtvama eskaliranog nasilja – Javni servis

Mislim da je važno, bez obzira i na eksplicitnost pretnji, da budu dostupne i javnosti. Ponavljam deo o samoj optužnici na osnovu koje je Osnovno javno tužilaštvo u Vranju podnelo optužni predlog protiv Dejana Nikolića zbog postojanja osnovane sumnje da je „u periodu od 28.12.2020. godine do 28.03.2021. godine u Vranju, u stanju uračunljivosti, sa umišljajem, ugrozio sigurnost oštećene V. M. iz Vranja, pretnjom da će napasti na njen život ili telo, na način što je sa mobilnog telefona … na mobilni telefon oštećene… uputio pretnje „razvaliću ti stan, kurvo, udaviću te, napraviću ti haos, sedi mirna, nemoj da dosađuješ, droljo, smrdlo, samo te čekam, ćao zaboravi, a ti ćeš da patiš dok si živa, smrdlo prokleta“, dana 14.02.2021. godine sa mobilnog telefona… na mobilni telefon oštećene… uputio pretnju „.*baću ti sve što imaš, ako me samo još jednom pozoveš droljo šiptarska“, i dana 28.03.2021. sa mobilnog telefona … na mobilni telefon oštećene… uputio pretnju „za ono što si rekla, to ćeš ceo život da patiš, niko na ovom svetu neće da ti pomogne,“ izazivajući osećaj straha i ugroženosti kod oštećene, pri čemu je bio svestan da je njegovo delo zabranjeno i hteo njegovo izvršenje, čime je izvršio produženo krivično delo ugrožavanja sigurnosti iz člana 138. st. 1 Krivičnog zakonika“. U optužnom predlogu nalazi se niz pretnji i tvrdnji o nasilju nad oštećenom M. V. i osporavanje od strane optuženog Dejana Nikolića.

U prilogu je optužni predlog iz kojeg se može videti priroda počinjenih krivičnih dela.

Podsećamo i da je Dejan Nikolić Kantar ugrožavao bezbednost novinara i vlasnice OK radija, zbog čega je osuđen na 18 meseci zatvora, a pre toga i zbog nasilničkog ponašanja prema istoj medijskoj kući na 14 meseci zatvora. Da je i pre ovih presuda počelo suđenje za pretnje načelniku policijske uprave Vranje (to suđenje još uvek traje). Da je Nikolić brutalno pretio stražaru u zatvoru (i to suđenje je u toku). Sva ova suđenja obiluju opstrukcijama optuženog i njegove odbrane. 

Tako je bilo i juče: advokat optuženog se nije pojavio na suđenju, očigledno očekujući odlaganje. Potom je optuženi tražio izuzeće sudije i svih sudija iz Vranja. Kada je to odbijeno, onda je tražio izuzeće svih tužilaca iz regiona, o čemu je odlučivalo Apelaciono tužilaštvo u Nišu i odbilo zahtev. 

Kada je shvatio da mu ne uspeva opstrukcija, Nikolić je ukazao na zdravstvene probleme, kao i na svakom suđenju, i pružena mu je zdravstvena pomoć. Suđenje je nastavljeno bez njegovog prisustva. 

Pošto se u svim sudskim procesima ponavlja tvrdnja da Nikolićevo zdravstveno stanje ne omogućava prisustvo suđenjima, sud iz Bujanovca naložio je veštačenje zdravstvenog stanja, koje je povereno Specijalnog bolnici „Gornja Toponica“. Rezultat veštačenja je da je Nikolić Kantar procesno sposoban da prati i učestvuje na suđenjima, što je tužilac Boroja priložio i na ovom pretresu. Nadamo se da će rezultati ovog veštačenja pomoći da se brže okončaju i tri procesa koji su u toku. 

Osuđeni u ovom prvostepenom postupku ima pravo žalbe i verujemo da će se i ta žalba rešavati, imajući u vidu mogućnost apsolutne zastare koja nastupa u martu iduće godine. 

Sudija Jelena Dimitrijević (koja je prva osudila Nikolića za nasilničko ponašanje u slučaju OK radija na besprekorno vođenom sudskom procesu) i tužilac Dušan Boroja, zaslužuju da im se oda priznanje za rezultate ovog izuzetno važnog slučaja koji simboliše nasilje prema ženama i užase kroz koje prolaze. 

Click