Ubistvo novinara Milana Pantića: Godina prošla, Tužilaštvo za organizovani kriminal neodlučno

6. June 2023.
Poslednja nada da ubica novinara Milana Pantića i nalogodavci budu osuđeni jeste odluka Tužilaštva za organizovani kriminal da pokrene dve decenije pravosudno mrtav slučaj. Potvrdan odgovor da će to učiniti Udruženje novinara Srbije ni ovog puta nije dobilo.
image
Milan Pantić Foto: Arhiva UNS

Piše: Jelena L. Petković, UNS

Tužilaštvo za organizovani kriminal odgovorilo je UNS-u uoči obeležavanja 22. godišnjice Pantićevog ubistva da još uvek razmatra obimnu dokumentaciju Višeg tužilaštva iz Jagodine i mogućnost da preuzme predmet.

Pritisak javnosti doveo je do toga da po drugi put ovo tužilaštvo proverava ima li organizovanog kriminala u ubistvu jagodinskog novinara i, samim tim, njihove nadležnosti za postupanje.

To odlučivanje traje skoro godinu dana.

UNS je već pisao da je krajem juna 2022. godine Više javno tužilaštvo iz Jagodine dostavilo Tužilaštvu za organizovani kriminal spise predmeta protiv nepoznatih izvršilaca koje je sačinilo povodom ubistva novinara Milana Pantića 11. juna 2001. godine.

Nakon što se novinarska zajednica prošle godine okupila u Jagodini zbog nekažnjenog ubistva i pošto je nešto pre Međunarodna federacija novinara na predlog UNS-a usvojila rezoluciju o Milanu Pantiću, ograničeni pomak se dogodio.

Iz Jagodine „predmet Pantić“ se preselio u Beograd.

Međutim, dalje se ništa nije dogodilo. Na svako interesovanje UNS-a odgovor Tužilaštva je bio sličan.

U novembru prošle godine UNS-u je rečeno da nema zakonskog roka u kom Tužilaštvo za organizovani kriminal treba da odluči hoće li Pantićev slučaj preći u njihovu nadležnost.

Iako ne postoje zakonski rokovi, tada je bio odgovor, Tužilaštvo će uložiti maksimalne napore da razmotri dokaze i što pre donese odluku o ovom slučaju koji je od velike važnosti za javnost i državu.

Posle tog odgovora UNS je uglavnom dobijao ista objašnjenja da se razmatra obimna dokumentacija koju je prikupilo jagodinsko tužilaštvo i da je na proveri osnovanost navoda da su izvršioci ubistva delovali kao organizovana kriminalna grupa.

Odgovor Tužilaštva na pitanje preuzimaju li istragu ubistva novinara Milana Pantića
Odgovor Tužilaštva na pitanje preuzimaju li istragu ubistva novinara Milana Pantića

U više navrata i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara koju je osnovala Vlada Srbije Veran Matić govorio je o potrebi da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme istragu ubistva Pantića

Matić je javnost obavestio da je policijski ubistvo razjašnjeno, da znaju imena ubica i da su to ljudi koji izvršavaju naručene likvidacije.

„Radna grupa za istrage ubistava novinara godinama insistira da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj, pošto ima veći manevarski prostor, jer je u pitanju istinski organizovani kriminal koji je bio povezan sa jednom konkretnom privatizacijom iz doba Pantićeve likvidacije“, napisao je u ličnom obraćanju Matić uoči prošle godišnjice.

Ubistvo novinara Milana Pantića dovodi se u vezu sa njegovim pisanjem o spornim privatizacijama, među kojima je i cementara Novi Popovac.

UNS je objavio tekstove koje je pisao Pantić, a među njima se može pronaći i nekoliko tekstova o fabrici cementa.

Click