Biljana Srbljanović Protiv relativizovanja pozivanja na nasilje nad ženama

21. February 2022.
Povodom polemike o video radu Ane Ninković "Nasilje nad ženama u domaćim pesmama"...
maxresdefault

UPOZORENJE, OVAJ POST SADRŽI CITATE EKSPLICITNOG POZIVANJA NA NASILJE I FEMICID I NIKAKO NISU MOJ STAV, VEĆ IH NAVODIM U KRITIČKOM OSVRTU NA RELATIVIZACIJU I NORMALIZACIJU ZLOČINA.
Povodom polemike o video radu Ane Ninković “Nasilje nad ženama u domaćim pesmama” i stavova da su ipak u pitanju umetničke slobode i sve je to rokenrol, da ne bismo relativizovali stvari, hajde da vidimo konkretne primere koje je koleginica izabrala.
1. Pop sablasna pesma o ženi koja je sa muškarcem u “sobi dva sa dva” i koja “kaže ne, a misli da”, što je bukvalno oda za non consensual seks.
2. Numera o ženi koja želi izbeći grupno silovanje u mraku, ali ne uspeva, jer joj grupa muškaraca to ne dozvoljava.
3. Stihovi: “robijaću te u CZ-u”, zatim “ja joj zviznem par šamara” ili “prevari me – prebiću te” su prilično nedvosmisleni i direktni, ako se ne varam?
4. Etno-pop numera u koncertnom izvodjenju (publika peva zajedno sa njima) šaljivih tonova, furioznog ritma o ubistvu žene koja se predomislila u izboru muškarca: “I ako treba, treba, i ako treba, je l treba? – Treba. I ako treba, ja, ja, biću te ja, ubiću te duše, neka selo zna. Ubiću te mala, jer tebe volim ja”. Ja bih rekla da je oda femicidu.
5. Čitav segment Riblje Čorbe i njihovih otvorenih najbukvalnijih hvalisanja nasiljem nad ženom, počinje posebno ogavnom obradom pesme “Jealous guy” Džona Lenona, pod nazivom “Ljubomorko”. Originalna pesma ni u jednom trenutku ne govori o fizičkom nasilju, posebno ne kao stihovi “Tvoje oko sad je modro/od batina sam te odro”, ili sledeće dve pesme koje govore “na tebe ću rado da potrošim zrno” i “ja te tučem, ja te cepam” ali je to “sve iz ljubavi”.
6. Ako vam i ovo sve i dalje deluje banalno, evo krajnje eksplicitnih strofa “Mortal kombata”: “Kada moja žena krene da mi sere/ i po kući počne da se dere/ ja joj zviznem NOGOM par šamara/ onda ona prestane da smara”.
7. Pesma Sanšajna koja opisuje radni proces iživljavanja nad telom devojke, koju pesnik tuče i baca tako da ona glavom udara u beton, on je zatim šutira, mašta o njenom telu pod hematomima, peva kako joj je “gedorama razbio zube”, udaraće je “tupim maljem” i usitniti joj kosti, želje da joj  “pošalje metak u vaginu”, da bi zaključio da će je “metkom ili sekirom” ubiti.
8. Nastavljamo sa “kurva je žickala batine” (Tpe za Ske) i stihovima nekog bosanskog izvodjača koji “kundakom odalami” ženu, njenu glavu o njegov lakat odbija i ubio bi je “ali ne vrediš robije”.
9. Zaključujemo pesmom sastava Bad Copy o ubistvu žene gušenjem rukama, uz snaf fantaziju o svakom detalju fizičke reakcije tela žrtve, koja se završava opisom silovanja jer se impotentnom pevaču iznenada dogodila erekcija, pa peva o tome kako ubija partnerku silujući je dok je tera da guta šljunak (stihovi su toliko eksplicitni i uznemirujući da zaista ne mogu da ih u potpunosti citiram).
Koja tačno moralna panika i nepravedno kanselovanje preti kojoj tačno umetničkoj slobodi u navedenim primerima?
Click