Savremeni lekovi za karcinom dojke dostupni od juna pacijentkinjama u Srbiji (FOTO)

19. March 2024.
Na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje našli su se krajem prošle godine novi inovativni lekovi - čak 22 terapije. Među njima je i 16 najsavremenijih lekova za lečenje velikog broja onkoloških oboljenja, od čega 5 za karcinom dojke. Oni će od juna ove godine biti dustupni pacijentkinjama u Srbiji, rečeno je na panel diskusiji „Savremena dijagnostika i tretman kancera dojke“ održanom povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. Panel je organizovala kompanija Avon u saradnji sa Fondom B92 a uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. 
Panelisti, Nacionalni dan
Najkasnije do juna biće dostupni inovativni lekovi kojim se od raka dojke leče žene u evropskim zemljama, najavljeno je danas na panelu "Savremena dijagnostika i tretman kancera dojke" koji je održan u Beogradu povodom Nacionog dana borbe protiv raka dojke, 20. marta.

Izvor: Saopštenje za javnost

„Država brine i preduzima sve korake da pospeši dijagnostiku, lečenje i rehabilitaciju pacijentkinja. Naš cilj je da učinimo sve da se bolest dijagnostifikuje što ranije. Imamo dovoljno lekara i dijagnostičke opreme u domovima zdravlja. Radimo i na uvođenju veštačke inteligencije u skrininge, u cilju ranog otkrivanja raka. Naučno je dokazano da jedna pamatna mašina može da bude zamena za dva prosečna radiologa“, istakao je prof. dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Od 2017. godine do danas 96 lekova stavljeno je na pozitivnu listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, navela je dr Mirjana Uzunović Mako direktorka Sektora za ugovaranje zdravstvene zaštite, medicinske poslove i procenu novih tehnologija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

„Sada, sa usvajanjem nove liste našim ženama će biti dostupni najsavremeniji lekovi i terapije. Čak je i lek za trostruko negativan karicinom dojke na listi. To znači da smo pokriveni za sve faze bolesti“, naglasila je dr Mirjana Uzunović Mako. 

„U 2021. godini registrovano je 4447 novoobolelih žena od ove vrste malignog tumora, dok je 1765 žena umrlo od raka dojke. Što se tiče organizovanog skrininga raka dojke, od početka sprovođenja ovog programa do kraja 2023. godine, prema podacima naše Kancelarije za skrining raka otkriveno je oko 1312 karcinoma dojke. Osnovni cilj ovog programa je rano otkrivanje ove bolesti, što daje veće šanse za izlečenje i očuvanje kvaliteta života obolelih žena“, istakla je prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prof.dr Lazaru Popoviću, načelniku Odeljenja za onkohematologiju Kličičkog centra Vojvodine ovom prilikom uručeno je Priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke u Srbiji.

„Mnogo radimo da poboljšamo crnu statistiku. Veliki broj mamografa i ultrazvučnih aparata ulazi u naše zdravstvene ustanove. Treba nam sada još više radiologa da bismo imali još više pregleda, skrininga. Imamo radiologe, ali jako malo onih koji su edukovani da otkriju male lezije, manje od jednog centimetra, što je važno za ranu dijagnostiku. Veštačka inteligencija nam može pomoći u tome, a država već radi na tome. Takođe, moramo biti proaktivniji u animiranju žena da odu na preglede. Od vrata do vrata ako je potrebno, u malim sredinama. Sjajna je nova lista lekova. Za rani karcinom dojke imamo sve što nam je potrebno. Samo je potrebno redovno obnavljati“, istakao je prof. dr Lazar Popović.

 

Prof. dr Lazar Popović, načelnik Odeljenja za onkohematologiju Kličičkog centra Vojvodine

„Brojimo već dve decenije od kada smo proaktivna podrška ženama koje vode najvažniju bitku u svom životu. Kompanija Avon globalno je usmerena na osvešćivanje čitave javnosti širom sveta o važnosti samopregleda i redovnom skriningu. Do sada smo širom sveta donirali preko milijardu dolara u cilju borbe protiv raka dojke, a samo u Srbiji preko 700.000 dolara uložili smo u opremu za ranu dijagnostiku, edukativne programe i kampanje. Ali ono na šta smo posebno ponosni je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke koji je uspostavljen 2013. godine na zajedničku inicijativu sa Fondom B92. Sa velikim ponosom i zadovoljstvom, nastavićemo i narednih godina, još snažnije da budemo podrška nežnijem polu. U našim brošurama i na sajtu uvek postoje posebni proizvodi sa roze vrpcom čiji je celokupan bruto profit namenjen aktivnostima za borbu protiv raka dojke. Isto tako, postoji i mogućnost da svako ko poseti Avon sajt donira proizvoljni iznos, i na taj način uključujemo čitavu zajednicu u borbi protiv ove opake bolesti“, istakla je Milica Savinšek, PR i advertajzing supervizor kompanije Avon za Adriatic region.

„Nacionalni dan borbe protiv raka dojke i jeste kreiran kao koncept kojim bismo redovno, svake godine, razbuđivali čitavu javnost i društvo da se ne smetne sa uma važnost konstantne podrške ženama koje se suočavaju sa ovom dijagnozom ali, i kao podsetnik koliko je matematika ove maligne bolesti u suštini jednostavna. S obzirom da je u 90% slučajeva izlečiv, samopregledi i preventivni pregledi zaista su ključ, odnosno naše najmoćnije oružje u ovoj borbi. Zato svi zajedno apelujemo na sve dame da brinu o sebi, da brinu o svojim prijateljicama, sestrama, majkama, ćerkama… Neverovatno je važno, ali, zaista neverovatno važno – da svi preuzmemo odgovornost i da svako od nas i svaka od nas učini sve što je u mogućnosti da smanjimo crnu statistiku koja nam donosi tužan podatak da će se svaka osma dama suočiti sa dijagnozom raka dojke“, istakao je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se od 2013. godine, na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Zahvaljujući tome, stvorena je prilika da se poruka o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke još jednom ponovi javnosti kako tema ne bi bila aktuelna samo tokom oktobra, meseca kada se obeležava Svetski dan borbe protiv raka dojke. 

Tradicionalno, podršku obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke isticanjem roze

vrpce pružiće se 20. marta štampani i online mediji i televizije, a u Beogradu, Nišu i Novom Sadu važni objekti biće osvetljeni roze bojom.

Click