Potpisan ugovor o izgradnji prvog postrojenja za proizvodnju kristalnog monoamonijum fosfata u Srbiji (FOTO)

3. November 2023.
Kompanija Elixir Grupa potpisala je sa nemačkom grupacijom K+S ugovor o strateškoj saradnji koji podrazumeva izgradnju nove savremene fabrike za proizvodnju kristalnog vodotopivog đubriva Mono-amonijum fosfat (MAP), godišnjeg kapaciteta 50.000 tona. Fabrika će se graditi na lokaciji u Prahovu u okviru industrijskog kompleksa Elixir Prahovo, gde je već obezbeđeno snabdevanje fosfornom kiselinom, koja je ključna sirovina za ovaj proizvod.
Potpisivanje ugovora kompanija Elixir Group i K+S 2
Potpisivanje ugovora kompanija Elixir Group i K+S 2. Foto: Elixir Grupa

Izvor: Saopštenje za javnost kompanije Elixir Grupa

Kristalni mono-amonijum fosfat (MAP) je visoko-koncentrovano vodorastvorljivo đubrivo koje sadrži 12% azota i 61% fosfora, u obliku vodorastvorljivih kristala. Koristi se u savremenoj voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji i primenjuje kroz fertigacione sisteme „kap po kap“. Biljke na ovaj način efikasno usvajaju hranljive elemente, čime se postižu veći prinosi i bolji kvalitet poljoprivrednih proizvoda u svakoj fazi rasta. U poslednje vreme, kristalni MAP sve veću primenu i tražnju ima i kao sirovina u drugim industrijskim granama. 

 

Potpisivanje ugovora kompanija Elixir Group i K+S. Foto: Elixir Grupa

 

Elixir Grupa je preuzela obavezu izgradnje nove fabrike sa svim skladišnim i infrastrukturnim kapacitetima, dok će kompanija K+S distribuirati proizvod kroz svoju globalnu distributivnu mrežu sa fokusom na tržišta u Evropi, Istočnoj Evropi i Indiji. Vrednost investicije je 35 miliona evra.

Inženjerski radovi su započeti, dok se početak građevinskih očekuje na proleće 2024. Početak proizvodnje i dostupnost prvih količina kristalnog MAP-a iz nove fabrike u Prahovu očekuje se početkom 2026. godine. Ovaj važan proizvod će kompaniju Elixir Prahovo staviti na mapu evropskih proizvođača kristalnog đubriva, izuzetno važnog proizvoda u modernoj poljoprivredi.

U svetu se proizvodi oko 1.5 milion tona kristalnog MAP-a godišnije, većim delom u Kini. Vertikalno integrisana proizvodnja u Srbiji će biti veoma konkurentna, kako sa kvalitetom, tako i sa cenom, imajući u vidu značajno niže troškove transporta do evropskih destinacija. 

 

K+S kompanija u poseti kompaniji Elixir Group. Foto: Elixir Grupa

 

K+S Grupa je najveći evropski proizvođač kalijuma i jedan od najznačajnijih u svetu. Međunarodno orijentisana kompanija iz Nemačke sa proizvodnim lokacijama u Evropi i Severnoj Americi broji više od 11.000 zaposlenih širom sveta. 

Ovo strateški važno partnertstvo zasnovano na ciljevima savremene i održive poljoprivrede, omogućiće da Elixir Grupa i K+S Grupa kao lideri u proizvodnji kalijuma i fosfora, prošire svoje poslovanje i u ovom segmentu agrobiznisa.

Click