Tramp: Solejmanija smo ubili da sprečimo rat, a ne da ga započnemo

3. January 2020.
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je večeras da Vašington nije ubio iranskog generala Kasema Solejmanija da bi započeo rat s Iranom.
Donald Trump
Donald Tramp. Foto: Beta /AP Photo/ Evan Vucci

“Sinoć smo preduzeli akciju da zaustavimo rat. Nismo preduzeli akciju da počnemo rat”, rekao je Tramp u saveznoj državi Floridi.

U prvom obraćanju novinarima od ubistva Solejmanija u napadu bespilotnom letelicom na aerodrom kod Bagdada, Tramp je kazao da ne traži promenu režima u Iranu, ali da Teheran “odmah mora da prestane” s korišćenjem iranskih savezničkih boraca za destabilizaciju susednih država.

Naveo je da su utvrđene mete moguće odmazde Irana i da je “spreman da preduzme bilo koju neophodnu akciju”.

Tramp je ranije danas izjavio da je on naredio ubistvo Solejmanija jer je iranski general “planirao da ubije” mnoge Amerikance i dodao da ga je “trebalo ukloniti pre mnogo godina”.

Iran je posle sinoćnjeg napada obećao “oštru osvetu” za ubijenog generala.

Neimenovani američki odbrambeni zvaničnici rekli su večeras da je Pentagon odlučio da na Bliski istok pošalje oko 3.000 dodatnih vojnika, dok je ove nedelje u Kuvajt stiglo njih 700.

Tenzije između Vašingtona i Teherana su neprestane otkako je Tramp pre više od godinu dana odlučio da SAD napuste međurodni nuklearni sporazum Irana i velikih sila iz 2015. godine.

Click