Kurti: Srpski i albanski kriminalci savršeno saradjuju, ne politizovati borbu protiv šverca

14. October 2021.
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Skoplju da srpski i albanski kriminalci savršeno saradjuju i da je pogrešno da se "borbi Prištine protiv organizovanog kriminala daje nacionalna konotacija ili da se ona politizuje".
Slovenia EU Summit Balkans
Foto: Beta/AP Photo/Petr David Josek

Na Samitu Zapadnog Balkana u organizaciji britanskog lista Ekonomist, Kurti je povodom nemira na severu nakon, kako je naveo, policijske akcije protiv šverca, rekao da “kosovske vlasti neće dozvoliti stabilnost kriminala” i da se mora boriti protiv kriminalnih grupa, i srpskih i albanskih.

“Juče ujutru smo izveli policijsku akciju u četiri različita grada na Kosovu. U Peći, Prištini, Severnoj Mitrovici i u Južnoj Mitrovici, gde saradjuju razni kriminalci, Albanci i Srbi. Sudija za prethodni postupak i tužilac, koji su naredili akciju, su Srbi. Medju policajcima koji su učestvovali mnogi su Srbi. Neki od povrednjenih policajaca su bili Albanci, neki Srbi”,  ponovio je Kurti.

Crnogorski vicepremijer Dritan Abazović rekao je da su organizovani kriminal i korupcija veliki problem Zapadnog Balkana i da bez njihovog eliminisanja  ne mogu da budu izgradjene stabilne institucije.

“Mislim da su organizovani kriminal i korupcija generatori brojnih negativnih pojava u regionu. Moramo da shvatimo da bez borbe protiv tih fenomena u regionu, u okviru naših zemalja, ne možemo da imamo institucije koje su profesionalne i nezavisne i koje će obezbediti bolje uslove za ljude”, naveo je Abazović.

Click