Klasić odgovara onima koji mu prijete: Neću prestati govoriti!

29. August 2019.
Moj odgovor svima koji tvrde da je atmosfera dobra i da se radi o incidentnim situacijama glasi da je u mom slučaju riječ o redovnom stanju zadnjih godina, komentirao je Klasić prijetnje koje dobiva
72luqeaax0ljmerwxf0lcqvqw4r

Piše: Mašenjka Bačić, Portal Novosti, Zagreb

Povjesničara Hrvoja Klasića jutros je u njegovom uredu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dočekalo anonimno pismo u kojem mu se prijeti zbog njegovih pohvala o filmu Dane Budisavljević, austrijskim zakonima o zabrani ustaških simbola te pozdravu ‘Za dom spremni’. Pismo je uredno poslano s poštanskom markicom, kako je za Novosti pojasnio Klasić s kojim smo razgovarali netom prije negoli je ušao u policijsku postaju prijaviti prijetnje.

Potpisnici pisma, koje inače vrvi nezgrapnim rečeničnim konstrukcijama i pravopisnim greškama, sebe nazivaju ustašama, a njihove prijetnje nisu nimalo bezazlene. Na početku izražavaju žaljenje što se vijest o Klasićevoj smrti pokazala lažnom.

‘Za nas ustaše koji pratimo zbivanja najbolje što se dogodilo je vijest da si likvidiran što je značilo jedan izdajnik manje. Veselje, na žalost, nije trajalo dugo jer se ispostavilo da je vijest bila lažna. Nadamo se da sljedeća neće biti. Rado ćemo ti doći na sprovod u HOS-ovim odorama na kojima se lijepo ističe Za dom spremni, stoji u anonimnom pismu u kojem se našeg uglednog povjesničara još i naziva ‘izdajničko-četničkim smećem’.

Osim toga, u pismu anonimni autori spominju i Novosti. ‘Preporučili bi ti da čitaš ‘ustaške’ medije i portale, a ne samo Pupovčeve četničke Novosti. Na ‘ustaškim’ portalima objavljuje svoje kolumne poznati odvjetnik Zvonimir Hodak u kojima te, uz ostale petokolonaše, Goldsteina, Jakovinu, Markovinu…često spominje, a vi ne ufate reagirati’, poručuju ‘hrabri’ potpisnici redaka koji se skrivaju iza kolektivnog naziva ‘ustaše’’ Pismo završava pozdravom ‘Uz Za dom spremni pozdravljaju te ustaše, smrt izdajnicima – sloboda narodu’.

Klasiću ovo nije prva prijetnja, one su posljednjih godina učestale, a jednu je prije nekoliko mjeseci također prijavio. Zbog toga što je ova posljednja, kako nam je rekao, ‘još degutantnija i eksplicitnija’ odlučio je ponovo otići na policiju. Rekao je i kako je svjestan da se počinitelj neće pronaći, no važno mu je da se o ovakvim stvarima u društvu govori na drugačiji način negoli o tome pričaju političari.
– Moj odgovor svima, koji tvrde da je atmosfera dobra, da živimo u pravnoj i demokratskoj državi te da se radi o incidentnim situacijama, glasi da je u mom slučaju riječ o redovnom stanju zadnjih nekoliko godina – kazao Klasić. Dodao je i kako on po svemu pripada većini koja bi čak trebala biti privilegirana.

– Zovem se Hrvoje, iz stopostotne sam hrvatske obitelji i branitelj sam dobrovoljac iz ‘91. godine. I ako meni kao doktoru povijesnih znanosti zbog tvrdnji koje iznosim na temelju znanstvenih činjenica sigurnost nije zajamčena, kako onda mora izgledati život pripadnika, pod navodnicima ‘pogrešnih skupina’, koji nemaju mogućnost obratiti se medija i koji neće dobiti priliku zatražiti pomoć javnosti – kazao je Klasić i dodao kako bi se upravo to trebali zapitati svi oni koji tvrde da je situacija normalna i da je atmosfera u društvu demokratska.

Objasnio je i kako njegovi prijatelji sada već kao obrambeni mehanizam zbijaju šale kada dobiva prijetnje.
– Međutim, činjenica da je mojim prijateljima već potpuno normalno da ja dobivam ovakve prijetnje, nije normalno. Ne smijemo šutjeti o tome i zadržavati to u naša četiri zida, već trebamo govoriti javno. Jer ne živimo u društvu koje je onakvo kakvim nam ga pokušavaju prikazati – poručuje Klasić.

Na pitanje boji li se prijetnji, Klasić odgovara: – Neću prestati govoriti, pisati i baviti se znanošću. Jer u tom slučaju više ne bih mogao živjeti sam sa sobom. Ne planiram od toga odustati, a neka društvo procijeni trebaju li ljudi poput mene biti hodajuće mete ili treba nešto po tom pitanju poduzeti.

Click