VRHUNSKA LJUBAVNA LITERATURA

24. October 2019.
Iz štampe je izašla dugo čekana Birtija kod poslednjeg zalogaja, eklektična i sadržajna zbirka gurmanskih priča, reportaža, recepata, anegdota i malih društvenih ogleda
Birtija-04 (002)

Na aktuelnom Sajmu knjiga, izdavačka kuća Samizdat B92 predstavila je knjigu Birtija “Kod poslednjeg zalogaja”, novinara, gurmana i putopisaca Vesne Almog i Aleksandra Vasovića. Knjiga predstavlja veliko putovanje kroz globalnu i lokalnu gastronomiju od Avganistana, preko Levanta, do Balkana, preko Kijeva i Srednje Evrope do Mediterana, ispričano kroz recepte, istorijske anegdote i zgode i nezgode koje proživljavaju reporteri poslati da izveštavaju sa žarišnih tačaka planete.

“Birtija” je svoj život počela na već kultnoj fejsbuk stranici, a nastavila ga je kroz ovo luksuzno i bogato ilustrovano izdanje. Aleksandar Vasović kaže da je oduševljen tehničkom realizacijom knjige:

– Knjiga je što se mene tiče ispala savršeno i sve čestitke ljudima iz Samizdata B92 koji su se ubili od posla da izadje za sajam – govori koautor knjige i, na naše pitanje kako miriše nova knjiga, tek izašla iz štamparije, govori:

– Miris nove knjige? Na primer – kao neki kolač koga nisam jeo 30 godina, a baš sam ga voleo.

Vasović kaže da je oduševljen susretima sa čitaocima na Sajmu knjiga:

– Neko traži recepte, drugi pak zovu na degustaciju, treći apeluju i ukazuju da bi trebalo da im kuvamo. Još nisam čuo lošu kritiku, što ne znači da je neće biti i prirodno je da je bude!


Novinari, putopisci i gurmani: Aleksandar Vasović i Vesna Almog

Vesna Almog govoro za Vino & Fino da je raduje to što je njen i Vasovićev dugogodišnji rad pretočen u knjigu koja može da bude ponos svake biblioteke:

– Kao autor fotografija sam prirodno bila uključena u sve vezano za vizuelni identitet knjige pa bi za očekivati bilo da ne budem iznenađena, a ipak sam bila i to vrlo prijatno. Naš izdavač se potrudio da ovo ne bude tek recka u nizu naslova i da pronađe donatore koje će jedno ovako luksuzno izdanje učiniti dostupnim čitaocima. Nije se štedelo ni na obimu ni na kvalitetu papira, ni na sitnim a ipak važnim detaljima. Recimo, iako je ovo po oceni onih koji nas vole prvenstveno literatura, knjiga je uvezana tako da uvažava i one koji će je koristiti kao izvor recepata. Svi koji se služe kuvarima znaju koliko nervira kada se dok pratite recept o jagnjećoj kapami knjiga sama prebaci na tiramisu, a “Birtiju” gde otvorite tu i ostane pa vam se neće desiti da u krompir čorbu ubacite šećer u prahu!

Vesna Almog dodaje i da je dirnuta reakcijama čitalaca, od kojih su neki u knjizi pronašli mirise i ukuse svog života:

– Jedan kupac, inače ugostitelj, je svoj primerak na licu mesta listao, čitao i povremeno uzvikivao, recimo, zapamtila sam: “Jao, moja baka Ana je isto ovako pravila kupus sa flekicama”, ganut do suza. Druga je knjigu kupila svom partneru jer je po njoj ovo vrhunska ljubavna literatura, a jedna gospođa nam je na stranici ostavila poruku u kojoj knjigu opisuje kao “najromantičniji literarni eksperiment u poslednjih mnogo, mnogo godina”. Bilo je tu i poređenja sa velikim piscima koji su se bavili hranom, navoditi ih bi bilo zaista neskromno, ali svejedno smo, od kako je knjiga napustila štampariju, oboje porasli po desetak santimetara!

Tekst prenet sa portala Vinoifino
Click