Književnik iz Gane u Adligatu

17. October 2022.
Jedan od najznačajnijih živih pesnika Afrike, književnik i univerzitetski profesor iz Gane Kofi Anjidoho, dobitnik ovogodišnjeg Zlatnog ključa Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen, postao je počasni član Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat i održao književno veče u Muzeju knjige i putovanja, okružen afričkim predmetima, u tradicionalnoj afričkoj nošnji.
9

Čitajući poeziju na maternjem i na engleskom jeziku dočarao nam je šum Viktorijinih vodopada, neusahli bol kolonijalizma i poetsku i duhovnu snagu i bogatstvo svog naroda. Ovom prilikom je Adligatu poklonio više svojih knjiga sa posvetama. Na predlog Adligata ove godine se na Smederevsku pesničku jesen iz Indonezije uključio preko internet veze Gunavan Muhamed, član Adligata i jedan od najznačajnijih živih pesnika Indonezije, kao i Beatris Maskarenjas, pesnikinja iz brazilske Amazonije

Organizatori Smederevske pesničke jeseni odlučili su da Adligatu poklone izuzetnu zbirku knjiga sa posvetama – oko 200 knjiga koje su festivalu i njegovim organizatorima poklanjali značajni pesnici koji su gostovali na festivalu prethodnih decenija. Izložba tih knjiga moći će da se u Adligatu pogleda naredne dve nedelje. Pored toga, preuzeto je i više hiljada publikacija izdanja festivala, koje će Adligat distribuirati bibliotekama širom Srbije.

Povodom dolaska afričkog pesnika Kofija Anjidoha u Srbiju Muzej knjige i putovanja je priredio posebnu izložbu o Gani. Izloženo je, kako u Smederevu, tako i u Beogradu, nekoliko desetina knjiga, zbirka poštanskih maraka i filatelije, kao i umetnički predmeti iz Zapadne Afrike iz Legata diplomate Stanimira Jovanovića i njegove supruge Slobodanke.

Gost iz Gane je toliko bio oduševljen posetom Muzeju knjige i putovanja i Muzeju srpske književnosti u okviru Adligata da je najavio da će u svoja univerzitetska predavanja uneti priču o Adligatu i putovanjima na kojima su nabavljani predmeti, a istakao je da želi i da se angažuje kako bi se u Gani i širom Afrike više saznalo o projektima ovog beogradskog udruženja.

Kofi Anjidoho (1947, Veta, Gana) je jedan od najpoznatijih savremenih afričkih pesnika, profesor je univerziteta u Gani, pisac, kritičar i esejista. U pesničkom radu sa elementima multimedijalnosti, Anjidoho na poseban način spaja tradiciju svog jezika sa evropskim i svetskim kulturološkim i književnim vrednostima. U njegovoj poeziji otkriva se čudesna telesnost i živost za kojom ponekad čezne moderna umetnost. Doktorirao je na Univerzitetu Teksas, Ostin, SAD. Dobitnik je počasnog doktorata Univerziteta u Glazgovu. Član je mnogih udruženja za proučavanje afričke umetnosti i dobitnik visokih međunarodnih nagrada i priznanja: Književna nagrada Fonda VALKO, 1976, BBS-ijeva pesnička nagrada „Umetnost i Afrika“, 1981, Pesnik godine, Gana, 1984, Nagrada za izvanredan doprinos afričkoj književnosti, 1998, Ugledna nagrada za poeziju na nacionalnom jeziku, Nagrada Međunarodnog susreta stvaralaca poezije, Togo, 2007. Među njegovim zbirkama poezije izdvajaju se: Elegija Revoluciji (1978), Žetva naših snova (1984), Zemaljsko dete, Operacija mozga (1985), Logika predaka i Karipski bluz (1992), Pohvalna pesma za Zemlju: Pesme nade, ljubavi i brige (2002). Posebnost pesničkog tona Kofija Anjidoha ogleda se u preobražaju svih vrednosti na koje se oslanja, od afričke tradicije predaka, koju ne shvata linearno, do svetskih glasova velikana kao što su V.B. Jejts i T.S. Eliot. Posebno mesto u njegovoj poeziji zauzima estetika zvuka, od muzike, pesme, do reči i glasa koji se dodeljuju stvarima, prirodi, pojavama i ljudima.

„Smederevska pesnička jesen ove godine je jedan od najbolje organizovanih književnih festivala u ovom delu Evrope, na čemu posebno čestitamo direktoru festivala Miljanu Guberiniću i Marini Milenković, kao i svim drugima koji su učestvovali u organizaciji. Sa ponosom gradimo partnerski odnos, na osnovu protokola o saradnji koji smo potpisali početkom godine. Velika je čast što je ovako značajan pesnik održao književno veče u Adligatu i radujemo se daljoj saradnji. Kao i prethodnih godina, pesnici učesnici ovog festivala potpisali su zbornik i veliki broj knjiga za Adligatov fond sa posvetama u kojem se već nalazi više od 50.000 autograma značajnih ličnosti“, izjavio je Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Click