Toni Parsons: Žena bližnjeg tvoga

20. July 2021.
Laka literatura, reklo bi se, porodična drama, triler… Sve u jednom. Odlična „knjiga za leto“, a i inače. Društvena angažovanost, globalna aktuelnost vezana je za nasilje koje žene doživljavaju od strane predatora, koji su zavisni od potrebe za potpunom kontrolom nad žrtvom.
Zena-bliznjega-tvoga

Piše: Veran Matić

Jedan takav predator iz visokog društva „lovi“ i osvaja žene u nekim osetljivim trenucima, koje pokleknu flertu za jednu noć. Ali, predator traži potpunu potčinjenost, za koju je preduslov potpuno razaranje porodice žrtve. Opsesivna želja za kontrolom obuhvata ubrzo sve aspekte života žrtve, ugrožava život muža i sina, prijatelji i šira porodica takođe postaju žrtve, na različite načine.

Supruga predatora, sa maloletnom ćerkom, toleriše neverstvo opsesivnog preljubnika, brani takvo njegovo ponašanje, agresivno nastavlja da proganja žrtvu, razara i posao kojim se bavi…

Deo razrešenja je jedno ubistvo, jedna doživotna robija, raspad braka, i neki novi početak deset godina kasnije.

Vrlo dobro napisano, kao i sve knjige Tonija Parsonsa koje se mogu definisati kao deo triler pravca ovog pisca.

Pravu vrednost čini snažna priča o seksualnom predatorstvu, običnim ljudima u kojima su zveri, o tome kako njihovo nasilje postaje društveno prihvatljivo tako što žrtve često podlegnu ucenama, a porodica toleriše nasilnika.

Click