Bojana Savović i Veselin Marković u sredu na štandu Arhipelaga na Sajmu knjiga

22. October 2024.
Bojana Savović i Veselin Marković gostuju na štandu Arhipelaga na Sajmu knjiga u sredu 23. oktobra, gde će se od 16 do 18 časova družiti sa čitaocima i potpisivati primerke svojih knjiga. Gostovanjem ovih autora i njihovim susretom sa čitaocima nastavlja se obiman i ambiciozan program Festivala pisaca na štandu Arhipelaga.
Blank 2 Grids Collage (9)
Bojana Savović

Izvor: Arhipelag

Književno-istorijska studija Bojane Savović Sa jarbola Eufrosine, definisana podnaslovom „o metafori bolesti“, istražuje pripovedanje o bolesti u modernom srpskom i evropskom romanu. Pitanje bolesti kao književne teme i bolesti kao književne metafore i slike sveta Bojana Savović preispituje na primeru sedam romana napisanih tokom XX i na početku XXI veka: Izlet na pučinu Virdžinije Vulf, Čarobni breg Tomasa Mana, Mutna i krvava Milice Janković, Proljeća Ivana Galeba Vladana Desnice, Kuga Albera Kamija, Danas je sreda Davida Albaharija i Uspon i pad Parkinsonove bolesti Svetislava Basare.

Veselin Marković

 

Nova knjiga priča Veselina Markovića Crna jedra premijerno se predstavlja na Sajmu knjiga. Knjiga Crna jedra donosi sedam priča straha i izdržljivosti, potrebe za utočištem od sveta i volje za borbom. Niko od glavnih junaka ovih proza ne odustaje od borbe koju je izabrao ili koja mu je dosuđena. Smeštene između nekoliko epizoda evropske istorije i unutrašnjih lomova svojih junaka, između tema koje su pomalo zaboravljene i iskustava koja se ne smeju zaboraviti, priče u Crnim jedrima u znaku su figure putovanja. Markovićevi junaci su na putu i u kretanju, u međuprostoru i na rubu, u neizvesnostima i pod senkom tajanstva i zapitanosti. Crna jedra su jedna od najboljih knjiga priča u srpskoj književnosti u poslednjoj deceniji.

Click