Hartefaktova predstava „Prst“, tri dana za redom na sceni Sarajevskog Ratnog Teatra

19. May 2021.
Nakon duge pazue, Hartefaktova nagađivana predstava „Prst“, autorke Doruntine Baše, u režiji Ane Tomović, pred sarajevskom publikom biće izvedena 28, 29. i 30. maja u 20h na sceni Sarajevskog Ratnog Teatra. Predstava se realizuje u saradnji sa udruženjem „Kontakt“ iz Sarajeva.
Prst za medije

Nastala prema tekstu koji je pobedio na Hartefaktovom Konkursu za najbolji angažovani savremeni dramski tekst, „Prst“ istražuje kontekst najosetljivijeg problema na Kosovu danas: pitanja nestalih, ali iz potpuno nove, za ovo društvo radikalne pozicije žena koje su ostale za njima. Duo drama Doruntine Baše, u kome Jasna Đuričić i Milica Stefanović, kroz maestralnu igru svekrve i snaje koje su u ratu izgubile sina i supruga, pokazuju kakve posledice rat ostavlja na društvo, ovaj put konkretno iz ženske vizure, koja pod senkom patrijarhata pokušava da se suoči sa (pre)življenom traumom.

„U ovom trenutku kada pozorišta na Balkanu, Evropi, svetu gotovo uopšte ne rade ili rade onoliko koliko pandemija dozvoli, a gostovanja su nešto nezamislivo, predstava “Prst”, na moju veliku radost, gostuje u Sarajevu zahvaljujući udruženju Kontakt iz Sarajeva i fondaciji Hartefakt iz Beograda koja je i producent predstave. „Prst“ je nastao krajem januara, davne 2013 godine… Uz kraće ili duže prekide, tj. neigranja, „Prst” i dalje uspeva da nađe svoj put do gledaoca i da živi svoj život, rekla bih, bez nekog našeg naročitog upliva. Očito da još uvek ne može da se smiri, očito da još uvek nije sve rekao, očito da ima još nešto da nam kaže, pokaže, ukaže, uperi, zapreti, ubode, dotakne, pomiluje … “ – izjavila je glumica Jasna Đuričić povodom izvođenja predstave pred sarajevskom publikom.

“Dolazak u Sarajevo je za mene dolazak kući. U Sarajevu sam, radeći na svojoj prvoj profesionalnoj predstavi, upoznala divne kolege i stekla prijatelje. Drago mi je da će me sarajevska publika gledati u predstavi “Prst”, u kojoj glumim sa divnom Jasnom Đuričić, a koja se bavi ispitivanjem patrijarhalnih odnosa medju ženama, u odsustvu muškaraca. Predstava se igra gotovo vec 10 godina i za mene intimno, ona je poligon kojim iznova propitujem razumevanje ove teme, svoju poziciju žene u raznim odnosima. Kroz ovu predstavu sazrevam i uvek se radujem partnerskoj igri koja se, sa glumicom kao što je Jasna Đuričić, stalno menja i narasta“, dodala je Milica Stefanović o predstojećem igranju „Prsta“.

Autorsku ekipu predstave čine dramaturg Filip Vujošević, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Miomirka Bailović, asistentica režije i scenskog pokreta Bojana Mišić, muzički saradnik Draško Adžić, dok je za fotografiju i dizajn bila zadužena Jelena Janković. Predstava je nastala u koprodukciji Bitef teatra i Hartefakt Fonda iz Beograda.

Click