Hartefakt počeo s pripremama nove pozorišne predstave po motivima filma „Klimaks“ (FOTO)

11. October 2023.
Hartefakt počinje s radom na novoj pozorišnoj produkciji, autorskog projekta reditelja Patrika Lazića i dramaturškinje Dunje Matić inspirisanog kontroverznim filmom „Klimaks“ nagrađivanog reditelja Gaspara Noa. Premijera predstave je planirana za početak decembra u Hartefakt Kući.
foto. Vladimir Miladinovic. Klimaks ekipa
Klimaks ekipaKlimaks. Foto. Vladimir Miladinovic.

Izvor: Saopštenje za javnost Hartefakta

Inicijalna ideja za adaptaciju ovog, po mnogima najanksioznijeg filma koji šokira i ne ostavlja ravnodušnim, potekla je od mladog glumca Alekseja Bjelogrlića koji ujedno i igra u predstavi uz Pavla Mensura, Anju Ćurćić i Andreja Nježića. 

Film „Klimaks“ je zasnovan na istinitoj priči o mladoj i ambicioznoj plesnoj trupi  koja vežba u napuštenoj školi i u kojoj noć pred ključni nastup gube kontrolu nad sobom podstaknuti halucinogenom drogom koju je neko krišom stavio u piće. Strah, nesigurnost i osećaj da su naterani u to iskustvo, pokreće paniku, paranoju, nasilje te aktivira duboko potisnute delove njihovih ličnosti.

 

Aleksej Bjelogrlić. Foto: Vladimir Miladinović

Na pitanje zašto ga je baš ovaj film snažno privukao da predloži pozorišnu adaptaciju, Aleksej Bjelogrlić je odgovorio: „Gaspar je jedan od autentičnijih autora koji postoje u današnjem filmskom svetu i to je ono što privlači sve nas koji smo unutra, da vidimo možemo li dosegnuti, na pozorišnoj sceni, svoju autentičnost inspirisani njegovom osobenom kreativnošću. Gaspar je u svom ostvarenju rekao šta je hteo pod tim okolnostima, mi ćemo reći nešto što mi želimo. Tako da mi je drago da će ovaj naš „Klimaks“ biti značajno drugačiji od filma, a opet veoma sličan.“.

„Za mene je Klimaks priča o tankoj granici u svima nama između čoveka i životinje (zveri), između razuma i nagona i tome kako se ta granica pod određenim okolnostima vrlo fleksibilno pomera. Takođe, ovu priču radim i zato što se pitam šta je to u ljudskoj prirodi da kreće da uništava stvari baš onda kada su mu sve te stvari potaman, kad je sve dobro. Okupili smo sjajnu mladu glumačku ekipu i radujem se što s njima mogu da istražujem ovu temu, što svakim danom čine da predloženi likovi postanu njihovi i autentični.“, naveo je reditelj Patrik Lazić, kome je ovo druga predstava u produkciji Hartefakta i koja će se kao i predstava „Naš sin“ izvoditi na pozorišnoj sceni Hartefakt Kuće.

 

Patrik Lazić i Anja Ćurćić. Foto: Vladimir Miladinović

Dramaturškinja Dunja Matić je u razvoj ideje za predstavu „Klimaks“ zajedno sa Aleksejem Bjelogrlićem i Patrikom Lazićem uključena od početka i ona ističe: „Gaspar Noe je poznat po svojoj jedinstvenoj vizuelnoj estetici, a film „Klimaks“ upravo je primer kako rediteljev specifičan izraz, prepoznatljiv po dugim, fluidnim scenama i intenzivnoj igri kamere, vešto hipnotiše publiku. Naša namera bila je da prenesemo ovu vizuelnu eksploziju na scenu i pružimo publici novo i izazovno iskustvo uživo. Cilj nam je da ova predstava sadrži i emotivnu dubinu i čulnu dinamiku na sceni. Lično sam dodatno podstaknuta da razmišljam izvan uobičajenih okvira kako bismo dopunili, prilagodili i uverljivo postavili ovakvu priču.“

Pored premijere predstave „Klimaks“ publiku do kraje godine očekuje još jedna nova predstava na sceni Hartefakt Kuće, a do tada gledaoci i gledateljke mogu da pogledaju ostvarenja sa redovnog repertoara ovog teatra. 

Click