Hartefakt otvara javni poziv za pesnike i pesnikinje

1. December 2022.
Hartefakt fondacija kao jedan od partnera na projektu “Poets of Today – Voices of Tomorrow” ili skraćeno POT-VOT otvara javni poziv za pesnike i pesnikinje koji traje do ponoći u nedelju 11.12.2022. godine.
Poets of Today, Voices of Tomorrow foto. Črt Piksi

Poets of Today – Voices of Tomorrow” ili skraćeno POT-VOT zajednički je evropski projekat organizacija iz Slovenije (Pionirski dom), Poljske (ARTeria), Mađarske (Pro Progressione), Finske (Asocijacija finskih centara kulture za decu) i Srbije, koji dovodi poeziju u škole na inovativan način, približavajući je mladima i lokalnim zajednicima. Projekat traje do marta 2025. godine, a u Srbiji projekat koordinira Hartefakt.

Svi pesnici i pesnikinje angažovani na projektu činiće međunarodni pesnički kolektiv koji će postati nosilac novog metodološkog procesa. Pedeset pesnika/pesnikinja biće pripremljeno za nastupe u školama i umreženo sa srednjoškolskim nastavnicima kako bi mogli da počnu sa redovnom praksom predstavljanja poezije i pesnika/pesnikinja u školama. Najvažniji rezultat ovog procesa biće pedeset poetskih događaja u školama – “Dani poezije”.

Tokom trajanja projekta, planirani su pesnički događaji, okrugli stolovi i dve konferencije. Ovim događajima želimo da istaknemo značaj čitanja u školama i vezu između scenske umetnosti i poezije.

Takođe, u planu je objavljivanje dve publikacije: prva publikacija će biti pedagoški alat, a druga publikacija će biti katalog za strane predstavnike sa pesmama pet glavnih projektnih pesnika.

Nastupima u 5 različitih zemalja predstaviće proces rada i potencijal različitih formi večeri poezije na frankfurtskom Sajmu knjiga

Pesnici i pesnikinje koji budu odabrani za učešće na projektu biće u prilici da sarađuju sa timom od četvoro umetnika/ica koji čine Umetnički tim Hartefakta: Radmila Petrović (pesnikinja), Andrej Nosov (pozorišni reditelj), Vanja Ejdus (glumica), Draško Adžić (kompozitor).

Pesnikinja Radmila Petrović, članica Umetničkog tima Hartefakta i jedna od ljudi zaduženih za vođenje projekta, o projektu i važnosti približavanja poezije mladima, ali i društvu u celini, izjavila je Drago mi je da su poezija i pesnici/penikinje u fokusu ovog projekta. Verujem da će naš tim kroz saradnju i razmenu iskustava sa timovima iz drugih zemalja uspeti da izgradi metodologiju kojom ćemo približiti peoziju srednjoškolcima, ali i društvu u celini i da ćemo rečenicu „Ma, ne čiatam ti ja tu poeziju.“, čuti sve manje. Projekat uključuje i obuku, kako pesnika za scenski nastup, tako i pedagoga, što smatram ključnim jer je pristup književnosti u školama razlog zašto književnost nekim srednjoškolcima postane odbojna. Radićemo svi zajedno tokom naredne dve godine na pitanju kako da knjige postanu najbolji prijatelji i najveća podrška mladima u odrastanju i razvoju, jer verujemo da one to mogu biti, samo je potrebno izgraditi pravi pristup da bi se to zaista i dogodilo.

Ohrabrujemo mlade pesnike/pesnikinje koji/e se nalaze na početku karijere da se prijave na poziv jer je odlična prilika za saradnju i umrežavanje sa istaknutim umetnicima/cama iz nekoliko evropskih zemalja, a više detalja o samom projektu mogu saznati na www.heartefact.org.

Rok za prijavu je nedelja 11.12.2022. do ponoći.

Prijavu dostavljate popunjavanjem upitnika na ovom linku.

Click