Finale HFestivala: Benjamin Bajramović i “Bordel Eden” – pobednik Konkursa za najbolji savremeni dramski tekst

24. December 2020.
Povodom svečanog zatvaranja HFestivala, juče je održano onlajn proglašenje pobednika Konkursa za najbolji savremeni angažovani dramski tekst koji Hartefakt organizuje po deveti put. Nagrađen je autor Benjamin Bajramović i drama „Bordel Eden“, a nakon proglašenja organizovano je javno čitanje pobedničke drame uz pomoć mladih glumaca sa Akademije scenskih umetnosti iz Sarajeva, kao i online DJ žurka.
Proglasenje-pobednika-event-cover-SRB-1084x567

Regionalni žiri u sastavu – Ermin Bravo, predsednik žirija, pozorišni i filmski glumac, Biljana Srbljanović, dramaturškinja i Leon Lučev pozorišni i filmski glumac, doneo je jednoglasnu odluku o pobedniku između osamdeset komada pristiglih iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Pored nagrađene, žiri je istakao drame “Bazen za Lazara Krmpotića” Stefana Aleksića, “Telo aždahe” Predraga Štrbca, “Jezero je stajaća voda” Aleksandre Jovanović i “ A drveće smo sanjali” Mirze Skenderagića. Konkurs je podržalo Ministarstvo kulure i informisanja Republike Srbije.

“Preovlađujuće teme ove godine su društvena podele uloga na vladaoce i podanike, siromaštvo, život u poznom kapitalizmu, patrijarhalna društva i njihov odnos prema ženama ili manjinama. Ali takođe, prisutne su i teme smeštene u Drugi svetski rat, ili neke prohujale ratove, a koje zapravo pričaju priču o našim društvima danas”, istakla je Biljana Srbljanović, članica žirija i programska direktorka Hartefakta.

Sedmi HFestival je u onlajn formatu predstavio publici pregled umetničkih i edukativnih aktivosti kojima se Hartefakt bavio tokom prethodne godine. Veliko finale bila je DJ onlajn žurka čiji su domaćini bili di-džejevi – Tadi (Servis, Kosovo) & Dooban X (Kolektiv Base, Srbija). Pored toga, publika je imala priliku da čuje šta su glumci Alban Ukaj i Milan Marić poželeli jedan drugom za Novu godinu, budući da je Hartefakt posvetio festival prijateljima sa Kosova.

Click