Dijagnoza zmajevog ega

3. August 2020.
Izvodi iz intervjua koji je Marija Đorđević napravila sa Mrđanom Bajićem za Kulturni dodatak Politike.
Мрђан Бајић

Čitaoce nedavno objavljene monografije „Mrđan Bajić 2D = 3D” koja pored izuzetnih, analitičkih tekstova Antonela Tolve, Olivijea Kaplena i Branke Arsić obiluje i mnogobrojnim reprodukcijama Bajićevih crteža i skulptura, na trenutak će trgnuti naziv crteža reprodukovanog na 24. strani- “Virusi”.

Ali, nisu to „ovi“ virusi. Bajićevi su nastali 1994. godine kao serija spomenika, ili, kako on kaže, „Potemkinovih skulptura“,  od kojih je  „Virus“ trebalo da bude postavljen u Pionirskom parku u Beogradu.

Predstavljanje monografije Mrđana Bajića objavljene  u maju ove godine (izdanje Galerija Rima), bilo je planiranio tokom trajanja izložbe u „Rimi“ koja je otvorena 30. juna u Beogradu. Klasično otvaranje nije bilo upriličeno zbog povećanog širenja epidemije virusa korona, promocija je odložena, a izložbu je moguće pogledati još danas.

Ova izložba najpre je bila zakazana za mart, ali tada je odložena jer se Mrđan Bajić razboleo, ležao je 14 dana u komi i bio je jedna od prvih osoba koju mnogi od nas poznaju, a koji je bio zaražen koronom. Bila je to i prva opomena da se kovid ne događa „nekom drugom“…

Koja je to tačka na kojoj se vaš crtež zaustavlja na skici, a u kom trenutku se pretvara u treću dimenziju-skulpturu?

Na izložbi imamo tri različite serije radova koje to pokazuju. Najpre tu su veliki elaborirani crteži iz 2017. godine koji predstavljaju rezime onih tema i ideja koje nisu sprovedene u velike skulpture.

Druga celina je ateljejski zid – ostaci, projektni crteži, restlovi crteža za skulpture koje su uglavnom završene ili su baš u fazi realizacije – dakle imaju skulptorsku perspektivu ili definisanost. Od rada Bunar iz 1983.  koji se nalazi u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu do projekta koji će možda biti rađen za Novi Sad sledećih godina. Treću celinu predstavljaju mali crteži, nove ideje, skice i oni su uglavnom iz ove, 2020. godine – Arp u samoposluzi, Radar, Braća, Spomenik spomenicima koji padaju, Zmaj na Frojdovoj sofi…

Šta radi zmaj na Frojdovoj sofi?

To je samo mali crtež, ali  upravo realizujem skulpturu u jako velikom formatu, a za izložbu u Muzeju savremene umetnosti 2022 godine. To će biti otoman koji će, verujte mi na reč biti Frojdov otoman, i tu ćete moći da sedite pored jednog zmaja. A zmajev ego ne možete dijagnosticirati. Pogotovu ne ako je kineski. Moguće je da je da su ovakavi jedinstveni susreti okidači za radove koje želim da opredmetim.

Click