Čivijada sa Čivijaškim karnevalom od četvrtka do subote

11. September 2019.
Bogat program 51. „Čivijade sa Čivijaškim karnevalom“ najavljen je u utorak u Gradskoj kući na konferenciji za novinare. Pod parolom „Magija koja ne prestaje“, od četvrtka do subote, posetioci će biti u prilici da uživaju u Karnevalu beba i trudnica, Dečijem karnevalu, Čivijaškom karnevalu, Karnevalu kućnih ljubimaca i brojnim drugim sadržajima.
11uWlZ8J_400x400-150x150.jpg

Bogat program 51. „Čivijade sa Čivijaškim karnevalom“ najavljen je u utorak u Gradskoj kući na konferenciji za novinare. Pod parolom „Magija koja ne prestaje“, od četvrtka do subote, posetioci će biti u prilici da uživaju u Karnevalu beba i trudnica, Dečijem karnevalu, Čivijaškom karnevalu, Karnevalu kućnih ljubimaca i brojnim drugim sadržajima.

Poslednju 51 godinu često se smejemo istim stvarima
Predsednik Organizacionog odbora Božidar Katić rekao je da se je ova Čivijada specifična po tome i što se organizuje 50 godina nakon prve zabranjene.
-Ova manifestacija pokazuje koliko se poslednju 51 godinu često smejemo istim stvarima i koliko upravo to što se smejemo istim stvarima ne prija nekim vrlo sličnim ljudima. Ovogodišnja ima kratak moto: „Ua, cenzura“. Mislim da ćemo izaći u jednom momentu iz toga, kada bude fudbalska utakmica između novinara i političara- našalio se Katić i dodao da će prvi put biti premašen broj od hiljadu učesnika, naročito tokom karnevala predškolaca.

Humanitarni karakter manifestacije
Manifestacija će biti i humanitarnog karaktera, tako da će se 14. septembra u okviru Bazara starih i umetničkih zanata prodajom „Dunja“ medenjaka po simboličnim cenama prikupljati sredstva za pomoć malom Kosti Veličkoviću. Kosti je u uzrastu od dve i po godine dijagnostifikovan razvojni poremećaj iz spektra autizma. Kosta je potencijalni kandidat za terapiju matičnim ćelijama, koja se u dosadašnjoj praksi pokazala kao uspešna u lečenju ovog stanja. Svi zainteresovani mogu pomoći i slanjem SMS-a 656 na 3030, ili uplatom na dinarski račun: 160- 537878- 37.

-Prvi put imaćemo sudiju koji će biti predsednik Čivijaške republike, jer je pre pedeset godina neki sudija doneo odluku da se zabrani „Čivijada“- podvukao je predsednik Organizacionog odbora Božidar Katić i otkrio da je reč o sudiji Apelacionog suda Miodragu Majiću.

Tradicija duga 51. godinu, 12 godina unazad obogaćena je i karnevalom koji je postao međunarodno prepoznatljiv. Koordinator karnevala Raduško Janković naglasio je da će više od tri hiljade učesnika učestvovati u karnevalskim programima, čime se premašuju dosadašnji rekordi.
-Uveren sam da će sve biti veselo i zabavno, jer gosti sa strane to i očekuju. Iz inostranstva dolazi više od 600 gostiju, a među njima i grupa sa Malte, prvi put u Srbiji, zatim i naši pobratimi sa Kefalonije, kao i dobre grupe iz Slovenije koje pobeđuju na svim karnevalima- naveo je Janković.
Novine- koncert „Bisernice“ i Čivijaška folklorijada
Promocija knjige „Šabačka Čivijada“ Stane Munjić zakazana je za četvrtak u 18.30 sati u Kulturnom centru Šabac, istog dana kada će biti organizovane i izložbe Školi primenjenih umetnosti (dodela nagrade „Miloš Simić“, 18 sati) i Galeriji Kruga 10 (19 sati, TC „Tina“), dok je za petak od 20 sati u Galeriji Kulturnog centra planirano otvaranje izložbe Dragana Petrovića na temu fabrike „Zorka“, nekada velikog giganta hemijske industrije.
-Manifestacija počinje čivijaškim časom, biraće se najbolji u oblasti aforizama, karikatura, satiričnih priča, igraće se čivijaško kolo, izabraćemo novog predsednika Čivijaške republike, a imaćemo i dve novine- koncert „Bisernice“ sa 100 mladih tamburaša i Čivijašku folklorijadu sa više od 1.000 učesnika. Sve ove aktivnosti pratiće Čivijaški dobošar koji će pozdravljati sugrađane sa ulica Čivijaške republike. Ove godine će biti organizovana jedinstvena i prava parada, Karneval beba i trudnica- istakao je direktor Turističke organizacije grada Šapca Srđan Mitrašinović.
Upravo zato što je prva asocijacija na Šabac „Čivijada“, Apatinska pivara i Jelen pivo kao sinonim pivske tradicije i Srbiji odlučili su da trodnevni sadržaji budu završeni koncertom Željka Vasića na Trgu šabačkih žrtava u subotu od 22 sata.
-Bogata istorija i kultura Šapca, inspirisale su nas da Jelen pivo nosi ime ovog ponosnog grada. Želimo da Šapčanima pružimo priliku da uz muziku i pesmu uživaju u pivu sa etiketom svog grada, rekao je marketing menadžer za srpske brendove Apatinske pivare Nikola Šucur.
D.Dimitrijević

Članak je prenet sa portala Podrinske.

Članak je prenet sa portala Podrinske.

Click