Za bolji kvalitet života: Beograd dobija nacionalni prevodilački centar za gluve i nagluve

22. September 2021.
Prvi Nacionalni prevodilački centar za znakovni jezik biće otvoren u sredu, u prostorijama Gradske organizacije gluvih Beograda, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana znakovnih jezika i Međunarodne nedelje gluvih.
maxresdefault (1)
Foto: gogb.org.rs

Izvor: Novosti

Otvaranje je omogućeno zahvaljujući angažovanju Gradske organizacije gluvih Beograda, Saveza gluvih i nagluvih Srbije i Udruženju mladih gluvih, a uz pomoć Srpskog filantropskog foruma, Fonda B92 i zahvaljujući donaciji kompanije Japan Tobiacco International od preko 16.000.000 dinara za prvu godinu rada.

Podršku je pružilo i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Sredstva za realizaciju Centra prikupljena su povodom prošlogodišnjeg Nacionalnog dana davanja, uspostavljenog na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, a u okviru Projekta USAID-a.

Centar će gluvim i nagluvim osobama u Srbiji biti na raspolaganju 24 sata, sedam dana u nedelji.

Prevodilački servis za znakovni jezik osnovan je 2010. sa ciljem poboljšanja kvaliteta života za više od 70.000 gluvih i nagluvih osoba. Usluga onlajn prevođenja putem Video relej centra podrazumeva prevod sa srpskog znakovnog jezika na srpski jezik, i obrnuto.

Click