Vesna Bondžić: Glas pacijentkinja sa iskustvom raka dojke

19. March 2021.
Obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke otpočelo je 2013. godine, na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Zahvaljujući tome, u martu se već dugi niz godina, na nacionalnom nivou, ističe značaj ranog otkrivanja raka dojke kroz različite aktivnosti posvećene borbi protiv ovog oboljenja.
MRI_6283
Vesna Bondžić, predsednica udruženja Ženski centar „Milica“. Foto: Marko Risović

Autorka: Sandra Pajović

Ove godine, sa punim pravom, Priznanje za životno delo i izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke dodeljeno je gospođi Vesni Bondžić, predsednici udruženja Ženski centar „Milica“.

Ko je Vesna?
To je neko ko me razume, ko se bori za mene.
To je neko kome bezuslovno verujem jer je naš glas.“
D. pacijentkinja

„Kada dobijes dijagnozu Carcinom, život se promeni iz korena. Žene se trude da što pre prebole i zaborave ovu bolest.
Ženski centar „Milica“ na čelu sa Vesnom, ipak je odlučila da ostane sa svima nama već dugi niz godina, što je svakako velika hrabrost. Svojom nesebičnom podrškom i pomoći, svaki put od početka sa nama bije naše bitke. Udruženje nam pruža psihičku podršku i nudi pomoć u vreme Covida, raznim kontaktima i konsultacijama.
Vesna je zaslužna za nagradu koju je dobila i drago mi je da je sistem prepoznao njen trud, požrtvovanje i zalaganje.“
M. pacjentkinja

„Vesnu Bondžić sam upoznala na jednom događaju gde je držala govor. I da je bila u grupi ljudi, a ne izdvojena na bini kao tada, sigurna sam da bih je svakako zapazila. Ta visoka, borbena, strastvena žena jednostavno ne može da se zaobiđe. Kasnije ću saznati koliko je ustvari uradila za nas žene obolele ili lečene od raka dojke i koliko tek namerava da uradi. Na sreću svih nas, ne zaustavlja se. U večitom je traganju za boljim, srećnijim i lepšim ishodima.
Draga Vesna, zasluženo si dobila ovu nagradu.
Hvala u ime svih žena kojima je pomoć i podrška potrebna u preteškim trenucima njihovih života. Hvala za priliku da budemo deo ove priče koja mora promeniti istoriju i položaj pacijenata u sistemu koji često nije na našoj strani. Ti živiš ovu priču i ako je iko zaslužio nagradu za trud to si sigurno ti.
Velika, hrabra ženo, hvala!“
D. pacijentkinja

„Kada sam saznala da sam obolela od raka, kome god sam to rekla taj je plakao.
Jedina osoba koja je samnom normalno razgovorala, bez tuge i suza u očima bila je Vesna.
Taj momenat i prvi susret sa njom zauvek pamtiću.
Vesna mi je kroz njen primer pokazala da treba da se borim. Da je rak izlečiv.
Koliko su mi pomogle terapije, mislim da mi je još više pomogao taj pozitivan stav koji mi je Vesna prenela, da pobedim. Jako je teško kad se nađeš u situaciji o kojoj ne znaš ništa, a život ti je u pitanju.
Uz pomoć Vesne i Ženskog centra Milica , ja sam dobila odgovore na sva pitanja i nedoumice koje sam imala tokom lečenja. A najviše od svega što sam imala njihovu podršku u svakom trenutku.
Od toga da su mi obezbedile periku, terapeuta, konsultacije sa lekarom. Ali najvažnije od svega, kroz primer drugih žena da nema odustajanja i nema straha.
Vesna je veliki borac, koji ne posustaje i ne predaje se. Njeno razumevanje i spremnost da pomogne je beskonačno.Uvek pokaže veličinu svog srca i duše.
Ne boj se, samo veruj!“
J. pacijentkinja iz Beograda

Vesna Bondžić. Foto: Marko Risović

 – Poštovana Vesna, primite naše najiskrenije čestitke povodom dodele priznanja za životno delo u okviru obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. Kako se osećate sada nakon dodele i šta za vas znači ovo priznanje?

Vesna Bondžić: Velika mi je čast, ali i velika obaveza da govorim u ime žena koje su jednako zaslužne da budu nosioci ovog priznanja, a to su pacijentkinje, predstavnice udruženja pacijentkinja sa rakom dojke,  moje saborkinje, žene koje svakoga dana žive borbu protiv raka.

Zato koristim ovu priliku da ih posebno pozdravim i ukažem im poštovanje, jer ovo nije samo priznanje mom radu, već i potvrda postojanja nas žena koje smo, pored lične pobede nad rakom dojke, ostale na ovom bojištu da budemo pomoć i podrška kako pacijentkinjama, tako i sistemu, naročito danas u doba pandemije kada su mnoga vrata nekovid pacijentima zatvorena.

– U trenutku kada ste saznali da ste upravo Vi dobitnica priznanja za životno delo, Vaša prva pomisao u tom trenutku je bila?

Vesna Bondžić: Pomislila sam na sve one žene koje su ga zajedno sa mnom svojim životima gradile ovih 11 godina, žene kojima je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke svakodnevica, koje najbolje znaju šta znači boriti se sa rakom, jer su ga nosile u svojim nedrima. Verujte da niko ne zna to bolje od njih. Zato je potrebno saslušati njihovo iskustvo i čuti njihove potrebe dok se stvara strategija borbe protiv ove bolesti.

– Vaša podrška obolelim ženama izgleda kao životni poziv nego profesionalno opredeljenje?

Vesna Bondžić: Upravo tako. Primajući nagradu za životno delo, svesna sam da podrška koju pružam boreći se zajedno sa ovim ženama nije moje profesionalno već životno opredeljenje, koje baš zbog toga povlači veću odgovornost i rad na sebi u oblastima koje su ključne za borbu sa rakom,  a da delo kao delo  još uvek  nije završeno, jer nije ostvarilo svoj cilj, jer je Srbija evropski vicešampion po broju umrlih od raka dojke, bolesti koja je izlečiva u skoro 100% slučajeva, ukoliko se otkrije na vreme i leči savremenim načinima lečenja .

– Bezuslovna posvećenost i podrška ženama obolelim od raka dojke u okviru Ženskog centra “Milica” danas je prepoznata u celoj Srbiji, međutim Vi često navodite slabu “vidljivost”. Zašto ocenjujete da je to što radite nedovoljno vidljiv?

Vesna Bondžić: Iako je naš rad svakako evidentan, ipak smo ostale nevidljive na pravi način donosiocima odluka, medijima i društvu, uprkos činjenici da smo promenile dosta toga u svesti ljudi, odnosu prema obolelima i bolesti, ali i ulozi koju imaju udruženja pacijenata koja se ne odnosi samo na emotivnu podršku, već i na borbu za kvalitetnu prevenciju i lečenje svake žene u Srbiji.

Nažalost, dok se prave strategije za borbu protiv raka dojke, o načinu lečenja i prevenciji, putu pacijenta,  mi i dalje nismo prepoznate kao partneri čije iskustvo i znanje može sigurno doprineti drugačijoj slici stvarnosti. Ipak gajim nadu da je ovo priznanje ta pružena ruka koja će upaliti svetlo u ovom mraku kako bismo konačno postale vidljive i zauzele mesto zastupajući sebe tamo gde se o nama odlučuje.

Pre 11 godina započeli ste misiju o širenju svesti i važnosti redovnih pregleda i samopregleda. Gde sebe vidite danas?

Vesna Bondžić: Danas evo predstavljam glas pacijentkinja sa iskustvom raka dojke, koje su edukovane od strane stručnjaka iz oblasti onkologije, radiologije, prava i zalažu se za promene u sistemu i lečenju koje mogu doprineti boljem kvalitetu života pacijentkinja i povoljnijoj  statistici. Zalažem se da Multidisciplinarni stručni tim bude dostupan svakoj ženi u Srbiji, kao i ostvarivanju jednakih prava na lečenje i dostupnost inovativnim terapijama. Kraći put do dijagnostike za svaku  ženu u Srbiji takođe je važan na ovom putu ka menjanju statistike.

– Danas, nakon godinu dana pandemije u Srbiji,  Ženski centra „Milica“ je više nego aktivan na svom putu u borbi protiv raka dojke. Kako vam to uspeva?

Vesna Bondžić: Ova borba nije prestala ni u doba pandemije. Naš Ženski centar „Milica“ je u vreme pandemije, dok su mnoge institucije, ustanove, udruženja zatvorili svoja vrata, bio veza između zdravstvenih ustanova, institucija i pacijenata. „Milice“ su organizovale prevoze pacijenata od njihovih domova do onkoloških i radioloških centara, kao i psihološku podršku sve vreme.

Dok su mnogi prekidali svoj rad, mi smo ga podigle na nacionalni nivo, udružile zdravstvene profesionalce u Nacionalno stručno veće i ženama iz raznih krajeva Srbije omogućili online konsultacije sa vrhunskim lekarima iz eminentnih tercijalnih zdravstvenih ustanova .

Zahvaljujući podršci Članova nacionalnog stručnog veća, pokrenuli smo dve inicijative za stavljanje inovativnih terapija na listu dostupnih lekova o trošku RFZO i radili kampanje podizanja svesti o važnosti dostupnosti inovativnih terapija onkološkim pacijentkinjama sa rakom dojke i to metatstatskin HR+ HER2-, kao i ranim HER2+ karcinomom u koje spadaju pacijentkinje sa visokim rizikom od relapsa bolesti.

Organizovale smo u 29 gradova Srbije i Slovenije kampanju „Daj pedalu raku“ uz podršku MZ, Batuta, IORSA, IO, V, KC KG I KC NI, lokalnih samouprava, zdravstvenih ustanova i institucija, udruženja, promovišući važnost redovnih pregleda i samopregleda, povezujući ih na lokalu i na nacionalnom nivou.

– Ženski centar „Milica“, sa sedištem u Vrnjačkoj banji, danas se može pohvaliti i osnivanjem Nacionalnog centra za podršku pacijentkinjama sa rakom dojke i ginekoloških karcinoma i u Beogradu. Koji su dalji koraci u ovom poduhvatu?

Vesna Bondžić: Trenutno radimo na umrežavanju pacijentkinja širom Srbije i stvaranju alata za komunikaciju, iskustvenu podršku i veću dostupnost konsultacijama sa vrhunskim stručnjacima svakoj ženi u Srbiji. Mi moramo vratiti pacijentkinje na jedini pravi i mogući put koji vodi do izlečenja, (ili maksimalnog produženja života), a to je vera u lekare, savremen način lečenja, ali im omogućiti da informacije i podršku ne traže na društvenim mrežama, već od  edukovanih iskustvenih asistentkinja. Zato nam je potrebna podrška državnih institucija i kompanija i ja vas ovom prilikom pozivam da nas podržite i pridružite se  ovom projektu koji može dosta pomoći u vremenu pandemije.

Želim da završim jednim velikim hvala u ime svih nas koje smo DANAS POSTALE VIDLJIVE, a misleći i na one žene koje su ostavile traga u našim životima, žene poput Danijele, Zagorke, Slađane, Mire i još 1.600 njih koje svake godine savlada mrak, a čije duše postaju svetlost zauvek čuvana u ovoj prizmi.

Click