Veran Matić: Optuženi za ugrožavanje bezbednosti novinarke Ane Lalić Hegediš pobegao iz kućnog pritvora

4. July 2024.
11.marta iz Pariza, S.I. državljanin Francuske i Srbije, rođen u Smederevskoj Palanci, putem mesindžera na fejsbuku, uputio je poruke pretnji i uvreda, govora mržnje, novinarki Ani Lalić Hegediš: „Muža ti rokam…“ „Lično“, „Brzo ćeš napustiti Srbiju kad ti ja kažem, samo da vidim gde se krećeš“, „Brukaš Srbiju u Hrvatskoj“, „Smetaju ti crkve…“, i vrlo vulgarnu poruku, koja nije za citiranje. Posle prijave, Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, lociralo je ovo lice i mesto odakle je poslata poruka i raspisalo je potragu za S.I.
_MG_6875
Veran Matić. Foto: Nebojša Babić

Autor teksta je predsednik Komsije za istraživanje ubistava novinara i izvršni direktor ANEM-a Veran Matić, Izvor: ANEM

Prilikom ulaska u zemlju, priveden je i pronađen je uređaj sa dokazom da je on izvršio krivično delo iz člana 138. KZ.

Prema dostupnim informacijama, optuženi je priznao krivično delo, sud je naložio zabranu napuštanja stana do glavnog pretresa i oduzeo privremeno putna dokumenta.

Za 3. jul je bio zakazan pretres u Višem sudu u Beogradu, kako bi se saslušao optuženi i kako bi se sud upoznao sa dokazima i priznanjem optuženog, kao i sa zapisnikom o ispitivanju oštećene Ane Lalić Hegediš.

Optuženi se nije pojavio na glavnom pretresu, i prekršio je meru zabrane napuštanja stana, koja je određena na osnovu rešenja sudije za prethodni postupak, iako je Posebno tužilaštvo za VTK tražilo redovan pritvor.

Nema podataka o tome da li je napustio zemlju.

Ovo bi mogla da bude agencijska vest.

Sada pišem kao neko ko se dugo godina bavi zaštitom bezbednosti novinara, koji ima svakodnevno priliku da čita pretnje i gadosti koje se šalju koleginicama i kolegama. I kao neko ko svakodnevno, kroz saradnju tužilaštava, policije i novinarskih udruženja i samih novinara, nastoji da se pronađu počinioci i da se u razumnom roku primereno kazne. Jer je kažnjavanje jedan od važnih elemenata preventive, zaustavljanja užasa koji se seje svakodnevno putem društvenih mreža, direktnim porukama, objavama u tabloidima.

Pošto sam od samog početka uključen i u ovoj slučaj, znam o kome je reč i mislim da je važno da to zna i javnost u Srbiji i Francuskoj, i mislim da imamo pravo na to, jer je dotični odlučio da ne poštuje pravni sistem u Srbiji, a ne samo da prekrši zakon.

On se zove Saša Ilić, sa prebivalištem u Smederevskoj Palanci i u Parizu. U pasošu Republike Francuske,njegovo ime i prezime je Ilbert Alexandre.

Nadamo se da će ga institucije Srbije i Francuske locirati, zatvoriti i privesti pravdi, i osuditi ne samo za počinjeno krivično delo, već i za kršenje sudske odluke, i izbegavanje pravde.

Poslao sam zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije da obezbedi zaštitu za porodicu Ane Lalić Hegediš, jer se u bekstvu nalazi osoba koja je priznala da je napisala jezive pretnje kojim se najavljuje ugrožavanje života.

Molim  koleginice i kolege i sve one koji imaju informacije o kretanju ove osobe, da prijave na broj Ministarstva unutrašnjih poslova 192 ili Sigurne linije SOS telefona za prijavljivanje pretnji i nasilja nad novinarima 0800 100 115.

Click