Veran Matić dobitnik priznanja za doprinos unapređenju hrvatsko-srpskih odnosa

6. January 2022.
Na tradicionalnom Božićnom prijemu Srpskog nacionalnog vijeća održanom u atriju Srpske pravoslavne opće gimnazije „Katarina Kantakuzina Branković“, uručena su priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama. Među dobitnicima je i specijalni izaslanik predsednika Republike Srbije Veran Matić kome je dodeljena medalja sa plaketom „Svetozar Pribičević“.
viber_image_2022-01-07_18-57-43-900
Milorad Pupovac i Veran Matić. Foto: Eugen Jakovčić

Tradicionalna priznanja, izuzetno cenjena u Hrvatskoj, dobili su i dr Boško Simić i to medalju i plaketu „Nikola Tesla“ za doprinos izgradnji srpskih institucija, o. Saša (Umićević) i Marina Škrabalo (Solidarna) medalju i plaketu „Dijana Budisavljević“ za humanitarni rad na Baniji, kao i Vlado Orešković i Joso Obućina medalju i plaketu dr „Gojko Nikoliš“ za doprinos antifašizmu.

Obrazloženje za nagradu „Svetozar Pribičević“ za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa naglašava da „svojim dugogodišnjim djelovanjem na području pitanja nestalih i komemoriranja i memorijaliziranja žrtava rata 1991-1995. Veran Matić daje najbolji mogući primjer odlučnosti i posvećenosti svakako našem najtežem teretu. Kako taj teret prelazi sa generacije na generaciju, i k tomu godinama narasta, tako djelovanje upravo na odgovornom suočavanju sa tim teretom postaje jedno od ključnih pitanja. Svako mjesto zločina dolaskom čovjeka postaje mjesto sjećanja i nade. Za one za koje mjesta ukopa još uvijek ne postoje, svaka riječ o njihovim sudbinama postaje korak bliže miru njihovim bližnjima. Veran Matić strpljivo i odgovorno tome daje nesebičan i kontinuiran doprinos u nadi da time umanjuje teret koji ostavljamo generacijama koje dolaze“, kaže se još u obrazloženju dodele nagrade.

Dosadašnji dobitnici medalje sa plaketom „Svetozar Pribićević“ su Drago Hedl, Ivo Josipović i Boris Tadić, Igor Mandić, Josip Reihl Kir (posthumno), Ivica Vrkić, Hrvoje Klasić i drugi.

Foto: Eugen Jakovčić
Foto: Eugen Jakovčić
Foto: Eugen Jakovčić
Click