Umesto suđenja, nove opstrukcije i pretnja nasiljem Dejana Nikolića Kantara

12. May 2023.
Nakon što je odložen današnji glavni pretres u krivičnom postupku koji se vodi protiv okrivljenog Dejana Nikolića Kantara zbog ugrožavanja sigurnosti vlasnice OK radija i zaposlene u OK radiju, Veran Matić, predsednik ANEM-a i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG), zatražio je da se hitno pojača bezbednosna zaštita oštećenih u ovom postupku.
Untitled-1
Veran Matić

On smatra da je neophodno obezbediti pojačanu zaštitu i svim zaposlenima OK radija, kao i članovima SRG koji prate ovo suđenje.

Matić je zahtev uputio nakon što je sudija pročitao dopis koji je Dejan Nikolić Kantar uputio predsednici suda u Vranju i postupajućem sudiji. U tom dopisu, između ostalog, navedeno je: “Stradaće neko nevin kao što sam i ja nevin u sudskim procesima pa zahtevam da se isključi celokupna javnost i članovi moje porodice…”.

Pored zahteva za pojačano obezbeđenje, Matić je izrazio svoje sumnje u način na koji se suđenja odlažu.

“Danas smo mogli da vidimo opstrukciju na delu i kazneno popravnog sistema, zdravstvenog sistema, ali i sudije… Naime, sud je uručio poziv okrivljenom tek 4. 5. i to u 13 časova, tako da je nedostajao jedan sat da bi se ispunio rok od 8 dana koji je zakonom garantovan. Sudija je imao dovoljno vremena da uruči poziv jer zatvor i sud su zgrada do zgrade, dele dvorište. Iako su bili praznici, napominjem da je dan nakon prethodnog takođe odloženog pretresa bio radni dan (28.4), a dostavljanje je moglo biti izvršeno i 3.5. Uz to, po otpremnici, sudija je mogao da zna da će se dogoditi ova situacija danas. Sudija je prošli put rekao da će tražiti i obezbediti izveštaj zdravstvenog centra o zdravstvenom stanju optuženog jer mu je opet navodno pozlilo tog dana. Zdravstveni centar nije poslao traženi izveštaj. Moj zaključak je da je u pitanju velika opstrukcija”, navodi se u Matićevom zahtevu upućenom SRG za bezbednost novinara.

Novo ročište se zakazuje u periodu u kojem počinju godišnji odmori, i izvesno je da će se suđenje razvlačiti sasvim dovoljno da Nikolić izađe na slobodu nakon 14 meseci zatvora za nasilničko ponašanje.

Tada će dobiti nove mogućnosti da utiče na sve segmente društva u Vranju da rade u njegovu korist. A načelnik policijske uprave, bivša devojka, službenik u Centralnom zatvoru u Beogradu, svi kojima je pretio zbog čega se i vode postupci protiv njega za nasilničko ponašanje, uključujući i zaposlene u OK radiju, biće lake mete za novo nasilje.

Click