U Novom Sadu održana panel diskusiji o održivoj urbanoj mobilnosti i alternativnim vidovima prevoza

7. November 2020.
U Kulturnoj stanici Svilar u Novom Sadu u organizaciji udruženje građana ”Srbija, moj dom” organizovana je panel diskusija pod nazivom ”Alternativna prevozna sredstva kao jedno od rešenja za klimatske promene”.
1 (3)

Na prvoj panel-diskusiji pod nazivom “Električna vozila u Srbiji, gde smo i šta dalje?” koji je vodila gospođa Majda Andlešić , prisutnima su se obratili dr Saša Igić ispred Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, saobraćaj i građevinarstvo, dr Mirko Gordić ispred AMSS- Centar za motorna vozila i Igor Velić  ispred udruženja Sigurne staze.

Gospodin Igić je naglasio ekološki aspekt upotrebe električnih vozila u Srbiji i kako doprinose smanjenju zagađenja vazduha, smanjenju saobaćajnog zagušenja i nivoa buke. Takođe je naglasio koje sve vrste pogodnosti kroz subvencionisanje omogućava R. Srbija budućim korisnicima.

Gospodin Gordić je naglasio način na koji je zakonski regulisana upotreba električnih vozila u Srbiji i primere dobre prakse iz zemalja zapadne Evrope. Gordić je prisutnima izložio  tehničke karakteristike i prednosti ove vrste vozila, kao i mane i poteškoće sa kojima se susreću vlasnici ovih vozila u Srbiji.

Gospodin Velić je obrazložio koji je to zakonski i bezbednosni problem sa upotrebom e-trotineta u Srbiji, kao koje su to sve prednosti koje nam ovo prevozno sredstvo donosi. Naveo je primere kako je vožnja e-trotineta regulisana u drugim zemljama i rezultate istraživanja koja su sprovedena kod nas i u svetu. I na kraju je predložio model koji bi Srbija trebala da sledi kako bi dobila idealno pravno i zakonske rešenje.

Velić je istakao i značaj prvog projekta urbane mobilnosti koji je urađen u Timočkoj Krajni “Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru (https://javniservis.net/sekcije/drustvo/projekat-urbane-mobilnosti-sigurne-staze-na-15-medunarodnoj-konferenciji-bezbednost-saobracaja-u-lokalnoj-zajednici/)” koji još uvek čeka svoju primenu.

Na drugom panelu pod nazivom “Počeci planiranja održive urbane mobilnosti u Srbiji” koji je vodio gospodin Dejan Radivojev , prisutnima su se obratili Jelena Nikolić ispred GU Kruševac, Agneš Asodi ispred Novosadske biciklističke inicijative, Ksenija Lukić ispred JP Infrastruktura Šabac i Bojana Pađen ispred GU za zaštitu životne sredine Novi Sad.

Gospođice Nikolić i Lukić su prisutnima izložile šta je sve potrebno za izradu plana održive urbane mobilnosti u Srbiji i koji su sve problemi sa kojima su se susretale u svom profesionalnom radu. Takođe su prisutnima prezentovale rezultate svog plodnog rada i šta su sve gradovi Kruševac i Šabac dobili promocijom urabane mobilnosti i da je to primer koji bi trebalo da slede i ostale lokalne samouprave u Srbiji.

Gospođica Nikolić je naglasila da ja održiva urbana mobilnost strateški plan koji podrazumeva integraciju, participaciju i evaluaciju, kao i to da prožima različite sektore, a sve sa ciljem da obezbedi bolji kvalitet života u gradovima i njihovoj okolini.

Više o značaju održive urbane mobilnosti možete pročitati na sledećem linku.

Gospođica Agneš  ispred Novosadske biciklističke inicijative je izložila koju sve problemi sa kojima se susreću biciklisti kako u Novom Sadu tako i na teritoriji R. Srbije. Da imamo veliki problem sa infrastrukturom koja ne podržava ovaj vid prevoza. Da su nam prekopotrebne biciklističke staze/trake, parkinzi za bicikle itd.

Na narednom linku možete besplato preuzeti brošuru “Kako unaprediti biciklistički saobraćaj u Srbiji”.

Cilj ove brošure je da edukuje donosioce odluka o značaju biciklističkog saobraćaja i ukaže na neophodne promene koje su potrebne da bi se broj biciklista povećao na ulicama gradova u Srbiji.

Gospođica Pađen ispred GU za zaštitu životne sredine Novi Sad je izložila koje je sve korake preduzela lokalna samouprava u saradnji sa civilnim sektorom u promociji korišćenja alternativnih vidova prevoza. Takođe, prezentovano je i koje sve mere Novi Sad preduzima u zaštiti životne sredine i budućim projektima koji će dobrineti promociji urbane mobilnosti.

Nakon završetka oba panela publika je imala priliku da se uključi i da postavi pitanja panelistima, a time je ostvaren i jedan od ciljeva ovog projekta, a to je da se razmotre potencijalni i realni problemi i sagledaju različita mišljenja o njima kako bi se u daljem radu moglo efikasnije delovati.

Prisutni panelisti su se složili da u Srbiji još uvek ne postoji sistemska podrška države i donosioca odluka na lokalnom nivou i da je ovo zapravo početak borbe za kvalitetnije uređene životnog prostora.

Panel je organizovan  u okviru projekta ”Pronađi alternativu putničkom automobilu”, koji sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine.

Click