Laboratorije sa EU opremom za testiranje na COVID-19

3. April 2020.
Srbija će moći da testira više uzoraka na COVID-19 nego ranije zahvaljujući sistemu referentnih laboratorija koje je opremila Evropska unija, pa će epidemiolozi u Srbiji moći brže da kontrolišu širenje ove opasne bolesti.
Konvencionalni-PCR-uredjaj
Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Među opremom koju je EU donirala nalazi se i robotizovani sistem za rukovanje uzorcima koji značajno olakšava proces testiranja i čini ga bezbednijim.

Testiranja uzoraka na korona virus počelo je i u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici (kod Beograda), potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije. Ove laboratorije namenjene su i opremljene za ispitivanje bezbednosti hrane, ali imaju i kapacitete za proveru prisustva virusa kroz PCR testove.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

U izgradnju i opremanje Referentne laboratorije u Batajnici, Evropska unija je uložila 7.5 miliona evra, dok je Srbija uložila 3 miliona evra U dodatno testiranje na COVID19 biće uključene i specijalizovane laboratorije veterinarskih instituta u Novom Sadu, Nišu i Kraljevu kojima je EU ranijih godina finansijski pomagala.

“Tokom protekle dve decenije, EU je uvek podržavala Srbiju u modernizaciji zemlje. Sećam se kada sam prošle godine posetio laboratoriju u Batajnici sa predstavnicima srpskih vlasti. Ova laboratorija je dobila 7,5 miliona evra EU donacija za renoviranje kompleksa, opremanje visokotehnološkim mašinama i robotima, kao i pružanje tehničke pomoći. Prvobitno je osmišljena za testiranje mleka i drugih prehrambenih proizvoda, kako bi se obezbedilo da hrana do koje dolaze ljudi u Srbiji bude bezbedna, hranljiva i kvalitetna.

Izuzetno sam srećan što vidim da ova laboratorija koju je finansirala EU sada pruža ključnu ekspertizu u borbi protiv globalne pandemije. Skidam kapu pametnim srpskim inženjerima i dobro obučenom osoblju koje je uspelo da ove robote transformiše u opremu za brzo i sigurno tesiranje uzoraka na COVID-19. Rečeno mi je da laboratorija može da uradi do 1.000 testova dnevno. Ovo je neverovatno uspeh“, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

„Roboti nam ubrzavaju posao i štite nam ljude, kako ne bi morali da rade sa štetnim materijalom. To je mašina koja putem robotske ruke uzima uzorak, sređuje ga i tretira“, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u emisiji Fokus na B92.

Pravovremeno pronalaženje pozitivnih na virus SARS-CoV-2 pomaže i zaraženima, pošto može početi praćenje njihovog zdravstvenog stanja, ali omogućava i njihovu izolaciju, posmatranje njihovih kontakata i smanjivanje potencijala širenja bolesti.

Testiranje uzoraka na korona virus do pre nekoliko dana je rađeno samo u Institutu „Torlak“ u Beogradu i Institutu za javno zdravlje Vojvodine, ali su zbog porasta broja obolelih testiranja počela i u Institutu za javno zdravlje Niš i u Kliničkom centru Srbije. Prema podacima Ministarstva zdravlja, od početka epidemije u Srbiji je testirano preko 3500 ljudi, a zvaničnici su najavili da će se taj broj u narednim danima značajno povećati.

Click