U Boru obeležen Svetski dan posvećen žrtvama saobraćajnih nezgoda

18. November 2020.
U sklopu projekta "Bezbednost dece u saobraćaju na teritoriji grada Bora" održana je panel diskusija u organizaciji Doma omladine i Sigurnih staza u Boru posvećena žrtvama saobraćajnih nezgoda na teritoriji grada Bora.
8

Panel je otvorila Danica Nedeljković izloživši zašto je ovaj događaj bitan za Dom omladine u Boru jer svaki treći učesnik u saobraćaju koji smrtno strada je mlađi od 25 godina.

Na panelu su prezentovani i statistički podaci koji se odnose na problem bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Bora. Naime, u periodu od 2014. do 2018. god. na teritoriji grada Bora registrovano je 675 saobraćajnih nezgoda u kojima je 424 lica pretrpelo teže/lakše telesne povrede, dok je 16 lica izgubilo život.

Na panelu je govorio Igor Velić, master inž. saobraćaja koji je svoje stručno znanje, stečeno dobrim delom kroz svakodnevnu praksu, kao i svoja iskustva, izneo prisutnima, upoznavši ih sa brojnim izazovima i problemima sa kojima se svi učesnici u saobraćaju svakodnevno susreću.

Velić je naglasio da je gradu potreban sistemski pristup u rešanju problema saobraćaja i da je neophpodna lokalna strategija za bezbednost saobraćaja, kao i katastar saobraćajne signalizacije, plan održive urbane mobilnosti itd.

Diskusija je bila multimedijalnog karaktera gde su se preko video priloga prisutni upoznali sa uzrocima saobraćajnih nezgoda i gde je sa stručnog stanovišta objašnjen značaj korišćenja dečijih auto sedišta i sigurnosnih pojaseva, posledice vožnje u alkoholisanom stanju, rizik koji stvara korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, uticaj brzine i agresivne vožnje na nastanak saobraćajne nezgode itd.

Akciji se pridružila i Mašinsko-eletrotehnička škola u Boru koja je u sklopu projekta organizovala dve panel diskusije posvećene bezbednosti mladih lica u saobraćaju na teritoriji grada Bora.

Click