Suđenje Dejanu Nikoliću Kantaru za pretnje i nasilje prema bivšoj partnerki

29. August 2023.
Od juna prošle godine odlazim u Vranje, ponekad i više puta u mesecu. U svojstvu predstavnika Stalne radne grupe za bezbednost novinara, nastojali smo da ugrožavanje bezbednosti koleginica i kolega iz OK radija dobije sudski epilog, zbog čega je okrivljeni Dejan Nikolić Kantar osuđen na 14 meseci zatvora, kaznu koju je već odležao.
1682593562-KantarST
Dejan Nikolić Kantar

U međuvremenu je ponovio krivično delo i čeka ga novih 18 meseci zatvora. Sada je u pritvoru jer ga čeka suđenje za pretnje zaposlenom u Centralnom zatvoru, a uz to, i završetak suđenja za isto delo – ugrožavanje bezbednosti Igora Živkovića, tadašnjeg načelnika Policijske uprave Vranje, i još jedno, za ugrožavanje bezbednosti.

Onda se pred nama otvaralo nekoliko slučajeva. Na primer, pretnja vanbračnoj  partnerki V.M.

Upravo ovo suđenje je pred nama 30.08., posle niza opstrukcija, izbegavanja pretresa, najčešće uz simulacije zdravstvenih problema.

Nedavno je sudija u drugom slučaju, sa istim prekršajem ugrožavanja bezbednosti načelnika PU, od strane Dejana Nikolića, tražio veštačenje u zatvorskoj specijalizovanoj bolnici, i prema nezvaničnim informacijama koje sam dobio, rezultat veštačenja je da je Dejan Nikolić Kantar sposoban da prati suđenje i da pruži adekvatnu odbranu na suđenju. 

Prema zakonu od slobodnom pristupu informacijama, dobili smo od nadležnog suda optužni predlog po kojem će se suditi Nikoliću. On je, iz zakonitih razloga u vezi sa ovim slučajem, bio mesec dana u pritvoru 2021. godine, jer je prema optužnom predlogu  „u periodu od 28.12.2020. godine do 28.03.2021. godine u Vranju, u stanju uračunljivosti, sa umišljajem, ugrozio sigurnost oštećene V.M. iz Vranja, pretnjom da će napasti na njen život ili telo, na taj način što je sa mobilnog telefona…. na mobilni telefon oštećene uputio pretnje „razvaliću ti stan, kurvo, udaviću te, napraviću ti haos, sedi mirna, nemoj da dosađuješ“, droljo, smrdlo, samo te čekam, ćao zaboravi, a ti ćeš da patiš dok si živa, smrdlo prokleta, dana 14.02.2021. godine sa mobilnog telefona… na mobilni telefon oštećene V.M… uputio pretnje „jebaću ti sve što imaš, ako me samo još jednom pozoveš, droljo šiptarska“ i dana 28.03.2021. godine sa mobilnog telefona … na mobilni telefon oštećene V.M… uputio pretnju „za ono što si rekla, to ćeš ceo život da patiš, niko na ovom svetu neće da ti pomogne“, izazivajući osećaj straha i ugroženosti kod oštećene, pri čemu je bio svestan da je njegovo delo zabranjeno i hteo njegovo izvršenje, čime je izvršio krivIčno delo ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. st. 1. KZ…

Suđenje po prijavi V.M. još uvek traje. Ročište zakazano za 30.08.2023. godine, više od dve i po godine od kada je podignut optužni predlog po kojem je Dejan Nikolić optužen, prilika je da se privede kraju samo suđenje. U proteklih godinu i po dana, Nikolić je dobio pravosnažne kazne za isto delo na 14, pa na 18 meseci zatvora, a sudi mu se pored ovih pretnji bivšoj partnerki, i za ugrožavanje bezbednost načelnika Policijske uprave Vranje, Igora Živkovića, kao i za ugrožavanje bezbednosti službenika Centralnog zatvora u Beogradu, to jest službenika Ministarstva pravde Republike Srbije. 

Click