SPO predlažio Vladi Srbije i Skupštini grada Beograda podizanje Trijumfalne kapije

6. December 2019.
Srpski pokret obnove (SPO) predložio je danas Vladi Srbije i Skupštini grada Beograda podizanje Trijumfalne kapije, koja će, kako su istakli, simbolizovati pobede srpske vojske i države u balkanskim ratovima i Velikom (Prvom svetskom) ratu.
iam_os-84oVItVRcn8-unsplash
Konstantinov slavoluk u Rimu. Foto: iam_os / Unsplash

Kako se navodi u saopštenju, zamenik predsednika SPO Aleksandar Čotrić kazao je da SPO smatra da Beograd i Srbija zaslužuju takvo “monumentalno obeležje” koje će “podsećati na blistave trenutke naše istorije i biti nadahnuće sadašnjim i budućim generacijama kako se voli i brani svoja otadžbina”.

“Predlažemo da Trijumfalna kapija bude podignuta u nekadašnjem Kraljevom, danas Pionirskom parku izmedju zdanja Skupštine Srbije i Novog dvora, odnosno sadašnjeg Predsedništva. Takodje, predlažemo da u blizini novog simbola naše prestonice budu postavljeni i dostojni spomenici kralju Petru Prvom Oslobodicu i kralju Aleksandru Ujedinitelju, koji su kao komandati srpske vojske zaslužni za velike pobede kod Kumanova, na Bregalnici, Ceru, Kolubari, Solunskom frontu i drugim bojištima od 1912. do 1918. godine”, istakao je Čotrić.

On je naveo da je Trijumfalna kapija trebalo da bude podignuta u Beogradu u predvečerje Drugog svetskog rata, u slavu kraljeva Petra i Aleksandra Karadjordjevića i vojvoda, generala, njihovih spartanskih oficira i vojnika.

“Ostvarenje te ideje sprečili su Drugi svetski rat, slom Kraljevine Jugoslavije i pobeda komunističke revolucije”, rekao je Čotrić i dodao da nije kasno Trijumfalnu kapiju podići sada, sedamdeset godina kasnije.

Click