Sofiju ova zemlja nije zaslužila, a ona ipak bira da radi nešto za nas

20. August 2023.
Mislim da je važno da se pojasni: grafit pred zgradom Sofije Todorović nije samo nažvrljana reč ili uvreda.
biljana_srbljanovic
Biljana Srbljanović. Foto: Medija centar Beograd

Autorka: Biljana Srbljanović

Njoj su, blizu rođene zgrade, napisali IME I PREZIME, uz pogrdu i znak Z. Oni time ŠALJU PORUKU da znaju gde živi. Sam izbor reči “kurvetina” tačno oslikava odnos siledžija prema mladoj ženi koju bi da ućutkaju, da je u pitanju muškarac, pisalo bi “pederčina” – to je uporni i nepobedivi diskurs političkog patrijarhata. Ali ne radi se ovde o “uvredi”, radi se o poništenju Sofije kao VALIDNOG LJUDSKOG BIĆA, “kurvetina” nije čovek (kao ni pederčina), njima može da se dogodi sve i biće “sami krivi”.

I ta gomiletina ljudi na Tviteru, koji pozivaju na njeno hapšenje (zašto?), a N1 primoran da isključi komentare – jer mogu samo da zamislim šta je publika nezavisnog medija pisala, zaboravlja jednu ključnu stvar: PRVO JE ISPISANA PRETNJA NA ZIDU, PA JE ONDA SOFIJA REKLA SVOJ STAV NA TELEVIZIJI (dobro, sto puta je već rekla, ali sad je drugačije).

U životu sam doživela mnogo sličnih stvari, pretnji, uvreda, laži i šikaniranja, zbog svog aktivizma i političkog mišljenja. Duplo sam starija od Sofije, bukvalno mogu majka da joj budem. Hoću da kažem, nisam pahuljica koja se šokira na ovakve stvari. Pa IPAK čak ni ja, kojoj je nasilje deo života decenijama, ne bih bila smirena kad bi mi ime i prezime u kontekstu pretnje OSVANULO BLIZU ZGRADE U KOJOJ ŽIVIM. Ne bih smela sama napolje i ne bih išla nigde gde baš ne moram, dugo posle toga. Kad mi je jednom dostavljač anonimno na Tviteru slao uvredljive poruke sličnog sadržaja – da mi pokaže da zna gde živim, dosta sam navika promenila iz straha. A sto godina imam i živim jedan zaštićen život. Sofija je hrabra, odvažna, odavno je to pokazala i kad se, između ostalog, onomad zaključala u pekari u istoj toj Borči sa čovekom koga je rulja htela da linčuje narajcana upravo na mrežama. Njoj samo naizgled ne treba naša pomoć. A zapravo NAMA treba pomoć ZBOG NJE.

Sofiju ova zemlja nije zaslužila, a ona ipak bira da radi nešto za nas.
Svaki odvratni komentar i svako ćutanje na ove užasne pretnje, nama kao društvu radi o glavi isto koliko i njoj.

Pobunimo se aman više!

Tekst je prenet sa facebook statusa.

Click