Saopštenje Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal povodom nastavka Operacije „Infiniti“

22. February 2023.
Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – SBPOK, Odeljenjem za visokotehnolški kriminal, rano jutros je započelo drugi deo međunarodne akcije „Infiniti“ povodom složenih finansijskih prevara na Internetu, u saradnji sa pravosudnim mehanizmom za saradnju Evropske Unije „Evrodžast“, kao i Međunarodnom komandom Federalne policije Australije.
viber_image_2023-02-22_10-39-18-422

Tokom prvog dela akcije koji je sproveden u januaru ove godine značajni podaci i dokazi su utvrđeni prilikom pretresa više lokacija, a posebno prostorija preduzeća „Olimpus Prajm“ i „Asgard“ d.o.o. iz Beograda. Analizom ovih podataka utvrđena je osnovana sumnja da su zaposleni u tim preduzećima u proteklih nekoliko godina oštetili preko 127.000 građana drugih država u ukupnom iznosu materijalne štete koja se kreće do preko 7 milijardi američkih dolara. Konačni iznos štete se još utvrđuje.

U današnjoj akciji izvršeni su pretresi na 16 lokacija u Beogradu i drugim mestima u Republici Srbiji, u kojima je 16 osumnjičenih za izvršenje krivičnih dela računarske prevare, pranja novca i udruživanja radi vršenja krivičnih dela lišeno slobode, te je do sada oduzeto preko 130.000 Evra u gotovini, više računa sa kripto-valutama kao i više automobila, dok se poreklo nekretnina aktivno proverava.

Za navedene osumnjičene postoji osnovana sumnja da su do sada navođenjem na lažne finansijske transakcije na Internetu prevarili najmanje 200 stranih državljana u ukupnom iznosu koji prelazi 20 miliona američkih dolara.

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal upozorava građane Republike Srbije kao i strane državljane koji žive i rade u našoj zemlji da budu posebno oprezni prilikom nuđenja zapošljavanja u takozvanim „kol-centrima“ koji se navodno bave edukacijom i savetovanjem klijenata na finansijskim tržištima bilo kog tipa, uključujući i trgovinu kripto-valutama, s obzirom da su takve delatnosti strogo regulisane Zakonom o tržištu kapitala i radnjama i dozvolama koje preduzima i izdaje Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije.

Posebno tužilaštvo za VTK i Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti aktivno postupanje u suzbijanju kriminalnih radnji, lišenju slobode osumnjičenih i oduzimanju protivpravne imovinske koristi i imovine proistekle iz krivičnih dela u ovoj oblasti.

Click