SafeJournalists: Pretnje novinarki Žaklini Tatalović na Tviteru u Srbiji

30. March 2023.
Novinarki televizije N1 u Srbiji Žaklini Tatalović prethodnih dana upućene su pretnje smrću i uvrede Tviteru od strane dve osobe. U porukama koje je primila navodi se, između ostalog, da bi trebalo da bude obešena i spaljena na giljotini, te je nazvana pogrdnim imenima. U drugoj poruci osoba koja upućuje pretnje najiskrenije se nada da se Rusi neće zaustaviti samo na ukrajinskim nacistima, već će doći po takve kao što je novinarka i njoj slični.
Untitled-1

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) poručuju da ovakve pretnje ne čude, s obzirom na klimu koja se stvara prema novinarima u Srbiji već duže vreme i podsećaju na veliki broj napada i pritisaka na novinare. Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) objašnjava: ,,Pretnje i uvrede koje dobija naša koleginica Žaklina Tatalović govore jasno u kakvom neprijateljskom i opasnom ambijentu rade profesionalni novinari u Srbiji, a ti napadi takođe pokazuju kako državni funkcioneri, počev od predsednika Republike, generišu mržnju i od novinara prave mete, na koje kasnije kidišu ostrašćeni i propagandom zaluđeni pojedinci.”

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje pretnje novinarki. Mreža poziva nadležne institucije u Srbiji da pronađu, procesuiraju i kazne odgovorne. Na ovaj način institucije treba da pošalju jasnu poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo. Takođe, javnosti ukazujemo da su pretnje koje dolaze iz onlajn sfere jednako opasne kao i one koje se izgovore uživo, te da svako ima odogovrnost za ono što napiše na mrežama.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Click