SafeJournalists i MFRR partneri: Apelacioni sud oslobodio osumnjičene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije

7. February 2024.
Apelacioni sud u Beogradu je u petak, 2. februara 2024. godine, preinačio rešenje Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu osumnjičenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Ovaj razočaravajući razvoj događaja predstavlja ozbiljno nazadovanje u borbi protiv nekažnjivosti i dodatno podriva bezbednost novinara.
curuvija
Slavko Ćuruvija. Foto: Peđa Mitić/Slavko Ćuruvija fondacija

Izvor: SafeJournalists

Ova konačna odluka dolazi 25 godina nakon ubistva Slavka Ćuruvije, koji je 11. aprila 1999. godine ubijen ispred svog stana u Beogradu. Prvi put osuđenima 2019. godine, Apelacioni sud je 2020. godine potvrdio osuđujuće presude četvorici bivših pripadnika Službe državne bezbednosti (SBD), Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Miroslavu Kuraku i Ratku Romiću. Ponovljeno suđenje počelo je 2022. nakon dodatnih informacija u vezi sa činjenicama optužbe. Završno ročište ponovljenog suđenja održano je u martu 2023. godine, a presuda je objavljena tek prošlog petka. Sud je potvrdio odluku drugostepenog suda i oslobodio optužene zbog nedostatka pouzdanih dokaza. Ova odluka je konačna i ne može se poništiti.

Partneri Media Freedom Rapid Response i SafeJournalists mreža oštro osuđuju odluku Suda i na kraju nedostatak pravde za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Ova presuda pojačava postojeću atmosferu neprijateljstva prema novinarima u Srbiji, koji se često izdvajaju zbog svog rada i meta su uznemiravanja i pritiska. Dalje, ova odluka ne šalje jasnu poruku da se napadi i kršenja bezbednosti i prava novinara neće tolerisati i da će se država oštro pozabaviti njima. Konačno, to baca senku na istrage o ubistvima još dvojice novinara u Srbiji, Milana Pantića 2001. i Dade Vujasinović 1994, čiji slučajevi i dalje ostaju nerešeni.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da najoštrije osudi nedostatak odgovornosti u rešavanju Ćuruvijinog slučaja i donese pravdu njegovoj porodici. Takođe apelujemo na državu Srbiju da obezbedi pravdu za ubistva novinara Pantića i novinarke Vujasinović i da se zalaže za bezbednu klimu za sve novinare u Srbiji.

ARTICLE 19 Evropa
Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)
Evropska federacija novinara (EFJ)
Međunarodni institut za štampu (IPI)
Free Press Unlimited (FPU)
OBC Transeuropa (OBCT)

 

Članak je prenet sa portala SafeJournalists.

Click