Ribeiro Selakoviću: Ukidanje nekažnjivosti za napade na novinare vodi slobodnijim medijima i većoj demokratiji

19. October 2022.
U pismu ministru spoljnih poslova Srbije predstavnica OEBS-a za slobodu medija naglašava pozitivne pomake u rešavanju slučajeva ugrožavanja bezbednosti medijskih radnika.
486277
Tereza Ribeiro. Foto: Micky Kroell/OSCE

Izvor: Bezbedni novinari

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro je 14. oktobra 2022. uputila pismo ministru spoljnih poslova Republike Srbije Nikoli Selakoviću u kome se naglašava da je “zaštita novinara prvi preduslov za slobodu medija, bez koje nema demokratije”. Ribeiro dalje kaže da joj je bilo “drago što je mogla da primeti pozitivna poboljšanja što se tiče procesuiranja dva poslednja slučaja napada na novinare u Srbiji”.

Upućenost predstavnice za slobodu medija OEBS-a u dešavanja u našoj zemlji u vezi napada na novinare je na visokom nivou jer dalje u svom pismu detaljno opisuje nekoliko nedavnih slučajeva napada na medijske radnike:

“Na osnovu informacija koje su mi dostupne, 7. oktobra 2022. godine Treće Osnovno tužilaštvo u Beogradu je usvojilo žalbu koju je podneo Dragojlo Blagojević, urednik magazina Drvotehnika, za pretnje smrću koje su mu upućene od strane nepoznatog lica preko telefona sredinom jula 2022. Pretnje smrću navodno imaju veze sa Blagojevićevim člankom o navodnim zloupotrebama cena prilikom prodaje drveta iz državnih šuma. Nakon pribavljanja spiska svih telefonskih poziva od Telekoma, potrebnih kao dokazni materijal za pokretanje procedure u ovom slučaju, očekuje se da tužilaštvo pokrene istragu i identifikuje počinioca. Nažalost, ovo nije prvi put da Blagojević dobija pretnje. Prema navodima novinara, njemu je bilo prećeno i u januaru 2020, od strane generalnog direktora javnog šumarskog preduzeća „Srbijašume“ povodom članka koji je napisao – slučaj koji još uvek nije rešen. Nadam se brzom i smislenom rešenju ova dva spora.

Šta više, bilo mi je veoma drago što je slučaj u kojem se pretilo ugrožavanjem bezbednosti radnika OK Radija na pravi i efikasan način razrešio, što je rezultiralo kaznama zatvora za tri osobe, uključujući podstrekača i dva saučesnika, od strane Osnovnog suda u Vranju. U periodu od nekoliko meseci, OK Radio i njegovi zaposleni trpeli su ogroman talas pretnji i zastrašivanja kao osvetu za žalbu koju je ovaj medij predao građevinskom inspektoru o planovima kompanije vezane za osuđenog podstrekača da protivzakonito sagradi kockarnicu u prostoru odmah pored radio stanice.”

Ribeiro je takođe iskoristila priliku da u ovom pismu pohvali “brz odgovor i napore Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRGBN) koja se bavila gore pomenutim slučajevima, uz blisku saradnju sa organima za sprovođenje zakona i organima gonjenja, uz stalne napore novinara veterana Verana Matića i zamenika Republičkog javnog tužioca, Branka Stamenkovića”.

Na kraju je zaključila “da je prestanak prakse nekažnjivosti za sve otvorene slučajeve napada i pretnji medijskim radnicima u zemlji, na brz i sistematski način, neophodan korak da bi se obezbedilo bezbedno i slobodno medijsko okruženje i izgradilo poverenje u javne institucije” i dodala da “u tu svrhu, želi da ponovi pređašnji poziv i apel vlastima da implementiraju Medijsku strategiju i njen akcioni plan bez daljeg odlaganja, u cilju daljeg jačanja medijske scene u zemlji, kao i u cilju poboljšanja bezbednosti novinara”, obećavši da će nastaviti da nadgleda sve nerešene slučajeve koji se tiču bezbednosti novinara sa nadom da će biti blagovremeno razrešeni.

Click