Rešenje za beogradske gužve: pešaci, javni prevoz i biciklisti umesto automobila

30. November 2023.
Aktivisti iz Ulica za bicikliste su uz podršku volontera napravili i u Beogradu čuvenu fotografiju o zauzimanju prostora različitim vrstama prevoza!
UZB014-05-Zeleni-Most-Dizajn-za-okvir-fotografije

Izvor: Saopštenje za javnost udruženja Ulica za bicikliste

“Izabrali smo Stari savski most, jer mislimo da ga treba sačuvati, renovirati, dodati mu biciklističko-pešačke staze i da ostane namenjen isključivo javnom prevozu, pešacima i biciklistima. Fotografije pokazuju i zašto, odnosno koliko mesta na kolovozu zauzima 60 ljudi u automobilima u odnosu na već pomenute ekološki prihvatljivije vidove prevoza!”

Povod za akciju su predizborne najave i planovi aktuelne gradske vlasti da se ovaj most sruši i izgradi novi, a da se u njegovom nastavku izgradi tunel ka Dunavskoj padini, za šta je i pre par dana potpisan ugovor sa kineskom kompanijom Powerchina.

“Smatramo ovaj plan bivšeg gradonačelnika Aleksandra Šapića pogrešnim i nepotrebnim rasipanjem novca Beograđana, jer on neće doneti smanjenje gužvi, već će ih naprotiv samo povećati. Podsećamo i da se u Beogradu skoro 50% dnevnih putovanja obavi javnim prevozom, a da taj vid transporta nema svugde prednost nego je zaglavljen u gužvi sa stotinama hiljada privatnih automobila.”

“Saobraćajna mreža oko Beograda na vodi i na Savskoj padini svakako neće moći da primi saobraćaj koji će privući izgradnja tunela i novog mosta, a ista stvar će se desiti i sa Dunavske strane u Bulevaru Despota Stefana. Dobićemo samo još veće gužve i zagađenje, a jedinu korist će imati stanari Beograda na vodi kojima smeta buka od prelaska tramvaja preko mosta, i to dok ne shvate da su dobili još više saobraćaja.”

Umesto ovog rešenja, predlažemo da se Stari savski most sačuva, za novac namenjen izgradnji novog tunela i mosta dovrši unutrašnji magistralni poluprsten i da se revitalizuje mreža BG voza do Pančeva, Mladenovca, Stare Pazove i Lazarevca, kao i da se kupe nove garniture vozova u koje bi mogli da se primaju i biciklisti.

Da bi se Beograd dugoročno rasteretio od gužvi, potrebno je na prvom mestu dati prednost pešačenju, javnom prevozu i biciklistima, pa tek onda privatnim automobilima koji konzumiraju najviše prostora. Ova rešenja bi donela i veće saobraćajno rasterećenje, smanjenje zagađenja, ali i veći povrat investicija.

Click