Reakcija povodom teksta „Zatrpavanje u rupu“

26. October 2022.
Povodom teksta Biljane Srbljanović, objavljenog na vebsajtu javniservis.net, pod naslovom „Zatrpavanje u rupu“, koji je 23. oktobra 2022. godine prenet iz štampanog izdanja Dnevnog lista „Blic“, porodica Jovanović i udruženje A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, radi istinitog, potpunog i tačnog obaveštavanja javnosti, oglasili su se saopštenjem.
312450830_3463765877269339_4062138022478071990_n
Foto: a11initiative.org

I. Inicijativu za promenu naziva parka koji je oivičen ulicama Kralja Milutina, Njegoševom, Kralja Milana i Beogradskom, koji se kolokvijalno naziva „Mitićeva rupa“, u „Park Dušana Jovanovića“ podneli su Duška Jovanović, sestra ubijenog Dušana, i udruženje A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava. Ova inicijativa zavedena je u Gradskoj upravi grada Beograda pod brojem C-17-015-47, dana 18. oktobra 2022. godine, na dvadeset petu godišnjicu Dušanovog ubistva.

II. Inicijativa je potekla od romske zajednice i porodice Jovanović iz želje da park u kom se Dušan igrao i u kom je provodio vreme, a koji se nalazi u neposrednoj blizini mesta njegovog ubistva, ponese njegovo ime, u sećanje na njegovu tragičnu sudbinu i kao podsetnik da borba protiv rasizma, mržnje i nasilja nikada ne prestaje.

III. Zelena površina oivičena ulicama Kralja Milutina, Njegoševom, Kralja Milana i Beogradskom se u dokumentaciji JKP Zelenilo – Beograd vodi kao objekat druge kategorije, javna zelena površina – park.

IV. Iskrivljenim predstavljanjem činjenica, javni skup koji je održan 18. oktobra 2022. godine u 18 časova, kada je porodica pozvala na obeležavanje 25 godina od ubistva Dušana Jovanovića i predstavljanje inicijative za preimenovanje parka, stavlja se u pogrešan kontekst, koji je autorka nazvala prećutkivanjem istine, konteksta, inspiracije i sadržaja zločina, i predstavlja ovaj skup i podnetu inicijativu kao pravdanje rasizma, neonacizma i svih onih ideja protiv kojih čvrsto stojimo i protiv kojih se borimo.

V. Brutalan opis radnje izvršenja Dušanovog ubistva duboko je povredio osećanja i spokojstvo porodice Jovanović i svih koji su poznavali Dušana.

VI. Porodica Jovanović i udruženje A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava neće se više oglašavati ovim povodom.

Click