Pripadnik Noćnih vukova iz Inđije osumnjičen za zastrašivanje novinarke Verice Marinčić

3. September 2019.
Osumnjičeni za napad na novinarku je među važnijim zvanicama na manifestacijama koje organizuje opština Inđija
Verica-Marinčić-Inđija kafe
Ekipa VOICE (naslovna fotografija: Inđija cafe)

Osoba za koju se sumnja da je od 19. juna pratila i na razne načine zastrašivala na ulici i na radnom mestu novinarku portala Inđija cafe Vericu Marinčić je pripadnik lokalnog ogranka moto kluba „Noćni vukovi“, saznaje Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). Početkom jula, započet je postupak protiv pripadnika „Noćnih vukova“ iz Inđije zbog ugrožavanja bezbednosti osobe koja obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja.
Istraživanje VOICE-a pokazuje da je moto klubu „Noćni vukovi“ opština Inđija u prošloj godini dodelila blizu million dinara putem konkursa. Za razliku od ostala dva moto kluba koja su registrovana u Inđiji i kojima je novac dodeljen za organizaciju međunarodnih moto skupova, novac građana Inđije je „Noćnim vukovima“ dodeljen za “Aktivnosti članova udruženja“, bez preciziranja o kakvim aktivnostima je reč.
Pored toga, pripadnik ovog kluba protiv koga tužilaštvo vodi postupak zbog ugrožavanja bezbednosti novinarke Inđija cafea je među važnijim zvanicama na manifestacijama koje organizuje ta sremska opština, pokazuje istraživanje koje je sprovela ekipa VOICE-a.
Maltretiranje nezavisnih novinara
Novinarka Verica Marinčić je 18. juna 2019. godine nakon što je na portalu Inđija café objavila fotografiju bahato parkiranog automobila ispred jedne pekare u tom sremskom gradu prvo napadnuta a zatim praćena u ulici u kojoj živi i na radnom mestu.
Ona je policiji prijavila pretnje i pritiske, i početkom jula započet je postupak protiv Nenada Marića zbog ugrožavanja bezbednosti osobe koja obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja. Verica Marinčić kaže da je njen napadač redovan gost na manifestacijama koje organizuje opština Inđija. „Neposredno posle napada sam pokušala da u Opštini dođem do video-snimaka incidenta, ali se tamo nisu ni udostojili da mi odgovore a kamoli izađu u susret“, kaže za VOICE Verica Marinčić.
Na zvaničnoj Fejsbuk stranici “Noćni vukovi – pododeljenje Inđija”, objavljene su fotografije Nenada Marića kako pozira sa ostalim članovima moto kluba dok u ruci drži zastavu opštine Inđija. Kao naziv fotografije napisano je “Moskva 2019. godine”. Sudeći po fotografijama i objavama „Noćni vukovi“ iz Inđije su ove godine prisustvovali “Bajk šou” u Sevastopolju (Krim) na kojem se motoristima obratio Vladimir Putin.
Na zvaničnoj stranici, objavljena je i fotografija Nenada Marića sa predsednikom Noćnih vukova Srbija, Sašom Savićem ali i sa predsednikom “matičnog” ruskog kluba “Noćni vukovi” Aleksandrom Zaladastanovim Hirurgom. Fotografija je nastala u Moskvi, na proslavi 30. rođendana “Noćnih vukova”.
Kada je reč o postupku koji tužilaštvo protiv Marića vodi, i dalje nema nikakvih novosti o rezultatima istrage.
Finansiranje Noćnih vukova
Pojedine lokalne samouprave izdvajaju novac iz opštinskog budžeta koji je namenjen za aktivnosti “Noćnih vukova”. Tako je opština Inđija putem konkursa, koji je raspisala ta lokalna samouprava u junu 2017. godine, dodelila 430 hiljada dinara ogranku tog moto kluba. Tada se prvi put u javnosti govori o još jednom moto klubu u Inđiji.
Prema zvaničnim informacijama iz Agencije za privredne registre, u opštini Inđija su registrovana dva moto kluba i to “Inđija 2003” i moto kub “MK Inđija”. Pomenuutim klubovima je takođe na istom konkursu dodeljen novac iz budžeta: moto klubu “Inđija 2003” za organizovanje motorijade, ukupno 430 hiljada dinara, dok je drugom klubu “MKOba moto kluba u različito vreme organizuju međunarodne moto skupove, “Inđija 2003” u junu dok drugi klub “MK Inđija” moto skup organizuje mesec dana nakon toga. Za razliku od pomenuta dva moto kluba, novac građana Inđije je „Noćnim vukovima“ dodeljen za “Aktivnosti udruženja ljubitelja motocikala NIGHT WOLVES M.G. SERBIA“, ponovićemo – bez preciziranja o kakvim aktivnostima je reč.
I u 2018. godini opština Inđija dodeljuje “vukovima” novac za aktivnosti, i to u dva navrata.
Prvi put, u aprilu 2018. godine, kada je tom moto klubu dodeljeno 550 hiljada dinara, a zatim i 2. jula, kada je takođe dodeljen novac moto klubovima iz Inđije ali i ogranku “Noćnih vukova”. Ovog puta, “vukovima” je dodeljeno za funkcionisanje još 430 hiljada dinara.
“Noćni vukovi” u Srbiji
Prema podacima sa zvaničnog sajta “Noćni vukovi Srbija”, deceniju nakon što je ovaj moto klub osnovan u Rusiji (1988. godina), usledilo je otvaranje ogranaka u Belorusiji, Ukrajini, Letoniji, Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj i Nemačkoj.
Kada je reč o Srbiji, organak “Noćnih vukova” je, prema dostupnim informacijama iz Agencije za privredne registre, osnovan 10. marta 2009. godine, sa sedištem u Nišu. Kao pravni zastupnik naveden je Saša Savić.
Prema pisanju medija, njemu kao i predsedniku “matičnog” ruskog kluba “Noćni vukovi” bio je zabranjen ulazak u Bosnu Ii Hercegovinu prilikom najavljene turneje “Ruski Balkan”.
Pet godina nakon toga, u oktobru 2014. godine, otvorena je “Klupska kuća Noćnih vukova u Beogradu”. Otvaranju je prisustvovao i predsednik Noćnih vukova Aleksandar Zaldostanov Hirurg. Upravo tih dana povodom Dana oslobođenja Beograda glavni grad Srbije posetio je i Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, koga otvoreno podržavaju “Noćni vukovi”.
Na ovogodišnjem skupu “Noćnih vukova”, održanom 10. avgusta na Krimu, Putin je čestitao motociklističkom klubu desetogodišnjicu održavanja prve moto revije. Tom prilikom, Zaldostanov je u ime „Noćnih vukova“ zahvalio Putinu na podršci rekavši da su oni njegova vojska.
Na sajtu ogranka iz Srbije piše da se “Klub oslanja na pravoslavne korene i poštuje istoriju svoje zemlje”. Inđija” dodeljeno 350 hiljada dinara.

U 2017. su ogranci “Noćnih vukova” iz Srbije, Crne Gore i manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, organizovali “Put ćirilice” a cilj je bio, kako piše na zvaničnom sajtu, da se pokaže “kako se čuva pravoslavlje i tradicija, kako se poštuju preci i čuvaju koreni naroda”. Godinu dana nakon toga, članovi ogranka “Noćnih vukova” iz Crne Gore su privedeni. Cetinjska policija zadržala je vođe lokalnog moto kluba „Noćni vukovi“ kako bi utvrdili njihov identitet i u kom svojstvu su bili u pratnji patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja i antiohijskog patrijarha Jovana Desetog.
Iste godine, firma Gorana Tadića, potpredsednika ruskog moto kluba „Noćni vukovi“ Republike Srpske, dobila je tri miliona maraka vrednu koncesiju za izgradnju male hidrocentrale kod Han-Pijeska, pokazalo je istraživanje Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine. U Birnovom tekstu “Političke usluge za Noćne vukove u Republici Srpskoj“ se, između ostalog, navodi da se „Noćni vukovi“ smatraju jednim od važnih načina na koji Rusija širi svoj uticaj, a predsedniku ovog kluba Aleksandru Zaldostanovu zvanom Hirurg ulaz je zabranjen u najmanje dve države Evropske unije, kao i u Sjedinjene Američke Države i Kanadu, te Bosnu i Hercegovinu.

Tekst prenet sa portala AutonomijaInfo-VOICE 

 

Click