Pravosnažna presuda Goranu Koziću za uvredu Verana Matića u Ilustrovanoj politici u decembru 2018. godine

24. January 2020.
Viši sud u Beogradu potvrdio je presudu Prvog osnovnog suda kojom je Goran Kozić, bivši savetnik glavnog i odgovornog urednika lista „Ilustrovana politika“, oglašen krivim za uvredu Verana Matića.

Podsećanja radi, prvostepeni sud je u junu prošle godine kaznio Kozića novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dinara. Postupak je vođen po privatnoj tužbi Verana Matića zbog navoda u tekstu „Verane, Verane, MAMOGRAFU jedan“. Tekst je objavljen u listu „Ilustrovana politika“, u decembru 2018. godine.

Kozić se žalio na prvostepenu presudu.  Međutim, Viši sud je njegovu žalbu odbio kao neosnovanu i potvrdio osuđujuću presudu prvostepenog suda.

“Odluku suda kojom je pravosnažno potvrđena presuda Goranu Koziću, smatram ohrabrenjem da se u svim slučajevima traži pravda za uvredu, govor mržnje, pretnje i sve druge pojave koje su postala svakodnevica kada je reč o novinarskoj profesiji. U nekoliko tekstova Ilustrovane politike u decembru 2018. godine, načinjen je niz povreda kodeksa novinara i prekršaja, koji su  predstavljali direktni povratak u retoriku devedesetih godina. Verujem da će ova presuda biti pravilo sudske prakse, a ne izuzetak, kada je reč o suočavanju sa nekažnjivoscu, uvredljivim govorom i govorom mržnje, opasnim hajkama i kampanjama prema profesionalnom izveštavanju i zastupanju interesa profesije, kao i prema istraživanju nasilja prema novinarima i nerazjašnjenim ubistvima novinara” rekao je ovim povodom Veran  Matić.

Click