Podržite Inicijativinu pravnu borbu protiv mržnje

25. June 2024.
unnamed (11)
Foto: YIHR

Izvor: YIHR

Dragi prijatelji,

Potrebna nam je vaša finansijska podrška za vođenje pravnih postupaka protiv onih koji šire mržnju protiv festivala „Mirdita, dobar dan!” i ugrožavaju bezbednost učesnika_ca festivala i članova _ica organizacionog tima.

Uprkos tome što festival „Miredita, dobar dan!” promoviše kulturnu razmenu i pomirenje, učesnici_e, organizatori_ke kao i sadržaj festivala su poslednje dve nedelje meta neosnovanih i zlonamernih optužbi pojedinih tabloida, dnevnih novina, televizijskih medija i pojedinaca.

Inicijativa mladih za ljudska prava protivi se dezinformacijama, i bori se za poštovanje kulturne različitosti i približavanja dve zajednice. Protiv onih koji šire dezinformacije i mržnju borimo se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju. Zato smo podneli 10 tužbi protiv različitih medija za govor mržnje, žalbu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) protiv televizije sa nacionalnom frekvencijom i krivičnu prijavu protiv medija zbog izazivanja rasne i verske mržnje, kao i nekoliko krivičnih prijava protiv NN lica za pretnje članovima organizacionog tima festivala.

Kao mladi ljudi posvećeni ljudskim pravima i pomirenju, ne dozvoljavamo da ovakvi napadi prođu nekažnjeno. Već dve decenije štitimo ljudska prava marginalizovanih grupa i pojedinaca i vodili smo i vodimo strateške parnice kako bi dokazali povredu prava. Međutim, kao braniteljke i branitelji ljudskih prava suočeni smo sa kampanjom laži koja je usmerena protiv festivala, ovoga puta intenzitetom koji premašuje naše ljudske kapacitete i finansijske mogućnosti.

Vaša podrška u vidu donacije obezbedila bi troškove sudskog postupka i angažovanja advokata zbog govora mržnje prema učesnicima festivala i našoj organizaciji, kao i ugrožavanja bezbednosti članova organizacionog tima festivala.

Kampanja prikupljanja donacija traje do 15. jula 2024. Vrednost donacije možete odrediti sami u skladu sa mogućnostima. U slučaju da imate pitanja i nedoumice, možete se obratiti rukovoditeljki razvoja Inicijative mladih za ljudska prava, Zorani Milovanović na email: zorana.milovanovic@yihr.org

Zajedno možemo braniti principe ljudskih prava i jednakosti, i zašititi integritet festivala, organizacije i svih koji su deo procesa saradnje i izgradnje mira u regionu.

Blagovremeno ćemo Vas, kao i do sada, obaveštavati o toku svih postupaka koje vodimo putem našeg sajta kao i na nalozima Inicijative na društvenim mrežama.

Pridružite nam se u ovoj važnoj pravnoj borbi protiv mržnje!

Instrukcije za uplatu donacije na dinarski račun:

Primalac:

Naziv: Inicijativa mladih za ljudska prava,

Ulica: Dobračina 4, Beograd, Srbija

Broj računa: 170-000030087601440

Click