Peticija za slobodu Andreja Gnjota

19. June 2024.
Krajem prošle godine u Beogradu je uhapšen beloruski režiser i politički aktivista Andrej Gnjot. Uhapšen je na zahtev specijalnih službi Lukašenka.
Belorusija
Viši sud Srbije u Beogradu naložio je 31. maja 2024. izručenje beloruskog novinara Andreja Gnjota, koji je viđen sa dokumentima u rukama iz žalbe koju je podneo. Foto: Andrey Gnyot

Izvor: peticije.online

Srbi treba da znaju da u Belorusiji vlada bezakonje! Nakon predsedničkih izbora 2020. godine, Lukašenkov režim ubio je desetine aktivista, hiljade neslaganja su u zatvorima, desetine hiljada demonstranata prošlo je kroz hapšenja i torturu, stotine hiljada Belorusa bilo je prinuđeno da beži iz zemlje. Jedan od njih bio je i Andrej Gnjot. On je bio jedan od tvoraca i vođa udruženja sportista SOS BY, koji su se ustali protiv nasilja i nezakonite uzurpacije vlasti od strane Aleksandra Lukašenka. Upravo zbog svoje političke pozicije Andrej Gnjot sada biva proganjan. Njegovo izručenje Belorusiji će garantovano značiti mučenje, nasilje i dugu zatvorsku kaznu.

Pozivamo sve Srbe, koji nisu ravnodušni prema idealima slobode i pravde, da podrže Andreja Gnjota i potpišu peticiju za njegovo oslobađanje.

SLOBODA ZA ANDREJA GNjOTA! LUKAŠENKO JE PRAVI ZLOČINAC!

Организациja «РУХ» (t.me/ruchbelnac)    Kontaktirajte autora peticije

 

Tekst je prenet sa portala Peticije.online.

Click