Oslikavanje murala u okviru projekta „Oslikaj promenu“

10. October 2020.
Pozivamo vas da u nedelju 11. oktobra u periodu od 10 do 15 časova medijski ispratite oslikavanje murala na zidu Filološke gimnazije u Beogradu (ul. Kamenička br. 2). Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta „Oslikaj promenu“ koji je okupio učenike četiri beogradske srednje škole koji su prethodno pohađali dvodnevne radionice pripreme murala sa idejom da uz stručno vođenje mentora proizvedu poruku koju žele da oslikaju i na taj način se obrate svim sugrađanima i prolaznicima.
max-letek-TWcBuCQDxp0-unsplash
Ilustracija. Foto: Max Letek / Unsplash
U toku dvodnevnih radionica učenice i učenici imali su priliku da razgovaraju sa Aleksandrom Vajznerom o društvenim problemima i rešenjima koja se mogu postići sopstvenim zalaganjem, sa Dušanom Čavićem i Dušanom Šaponjom (Marka žvaka) o ulozi video poruka kao sredstvu za prikazivanje društvenih problema i sa Petrom Popovićem (Pirosom) o ulozi ulične umetnosti u odnosu na društveni problem.

U razgovoru i dogovoru sa mladima definisano je da će tema murala biti „Da li (po)stižeš?“, sa idejom da se ukaže na pritisak sa kojim se civilizacijski svakodnevno suočavaju mladi, ali i odrasli, ali i da se prolaznicima sa pijace na Zelenom vencu, autobuske stanice i terminala za međugradski i međunarodni autobuski saobraćaj obrate postavljanjem pitanja da li uspevaju da postignu sve što se od njih očekuje, i posredno, da bi trebalo da nađu vremena za sebe.

Na raspolaganju za razgovor sa medijima u nedelju biće predavači Aleksandar Vajzner, Dušan Čavić i Dušan Šaponja (Marka žvaka), Petar Popović (Piros), polaznici radionice i učesnici projekta, kao i koordinator projekta „Oslikaj promenu“ Nebojša Glišić.

*Projekat je podržala Evropska unija kroz program Kreativna Evropa

Click