Okrugli sto o ulozi eletričnih trotineta u rešavanju saobraćajnih problema gradova

9. March 2023.
Okrugli sto će se održati 10 marta. 2023. godine u Prostoru Miljenko Dereta na adresi Dobračina 55, s početkom u 17:30 časova. Predviđeno je da panel traje oko sat vremena, nakon čega će biti otvorena raspravu i uključena publika.
Okrugli sto

Povod za okrugli sto je Nacrt Zakona o bezbednosti saobraćaja koji nam donosi nove propise za vozače električnih trotineta, koji po poslednjim informacijama iz medija najverovatnije neće moći da se koriste na trotoarima i u pešačkim zonama, dok će imati obavezu da nose svetloodbojne prsluke. Nedoumice oko Nacrta Zakona  probaćemo da razrešimo sa profesorom sa katedre za bezbednost  Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Borisom Antićem.

Preko linka na panel će  se uključiti dr.  Miloš Mladenović,  docent na Aalto univerzitetu iz Helsinkija,  koji se takođe bavi saobraćajem iz perpsektive održive mobilnosti i prostornog planiranja,  i on će nam predstaviti svoju studiju, zapažanja i predloge o korišćenju električnih trotineta u glavnom gradu Finske. Na panelu učestvovati i predstavnik distributera električnih trotineta Ooter scooter Nikola Grujović, kao i predstavnik gradskog Sekretarijata za saobraćaj Ognjen Petar Todorović.

Planirano je da predstavljanje studije i razgovor panelista traje maksimalno sat vremena, da bismo posle otvorili prostor za pitanja iz publike. Okrugli sto će biti prenošen uživo na našoj fejsbuk stranici i youtube kanalu:

  1. Facebook
  2. Youtube

Razgovor će moderirati Zoran Bukvić, izvršni direktor Ulica za bicikliste, a govornici će biti:

1. Prof. dr Boris Antić – profesor na katedri za bezbednost saobraćaja na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu
2. Dr. Miloš Mladenović, naučni saradnik na smeru za planiranje i transport univerziteta Aalto u Helsinkiju (online)

  1. Nikola Grujović – predstavnik uvoznika i distributera električnih skutera Ooter scooter
  2. Predstavnik gradskog Sekretarijata za saobraćaj dip. ing Ognjenj Petar Todorović

Udruženje građana Ulice za bicikliste od svog osnivanja 2011. godine posvećeno je podizanju svesti o ravnopravnom učešću vozača bicikla u urbanom saobraćaju. Naša misija je  da menjamo politiku urbanog razvoja kako bi Beograd bio prilagođen pešacima, alternativnom saobraćaju i biciklističkoj infrastrukturi u granicama grada.

Biće omogućeno uživo praćenje na Facebook i Youtube stranici UZB, kao i preko Zooma, a linkovi su u nastavku:

  1. Facebook
  2. Youtube
Click