Održan sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara

30. September 2021.
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.
img_159244
Foto: Vlada Srbije

Na redovnom mesečnom sastanku, zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković upoznao je sa aktuelnim predmetima koje javna tužilaštva vode u vezi sa krivičnim delima koja su izvršena na štetu bezbednosti novinara.

Za slučaj novinara portala Nova S Marka Vidojkovića, Stamenković je podsetio da je još 23. avgusta poslata zamolnica austrijskim organima, preko Ministarstva pravde, za sprovođenje istražnih radnji i da se još uvek čeka odgovor austrijske strane. Imajući u vidu važnost predmeta dogovoreno je da se ponovo urgira kod austrijske strane da dostavi informacije koje su tražene.

U slučaju novinara Vidojkovića, pripadnici MUP – Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, po zahtevu Posebnog tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, hitno su reagovali i izvršili provere Instagram profila sa kojeg su Vidojkoviću upućene pretnje. Tada je utvrđeno da je ovom profilu pristupano sa IP adrese koja pripada telekomunikacionim operaterima iz Austrije i da broj telefona na koji je profil registrovan takođe pripada austrijskom operateru mobilne telefonije. Tada je RJT, u saradnji sa austrijskim nadležnim organima, identifikovalo M.N. kao osumnjičenu. Stamenković je obavestio da je za osumnjičenom M.N., koja živi u Beču, R. Austrija, u međuvremenu raspisana poternica.

Stamenković je takođe obavestio da je Republičko javno tužilaštvo odmah uzelo u rad predmet koji se odnosi na nove pretnje upućene novinaru Vidojkoviću i njegovom kolegi, voditelju emisije „Dobar, loš, zao“ Nenadu Kulačinu. Tužilaštvo je odmah postupilo po prijavi koju je za ova dva novinara podneo NUNS, za pretnje koje su upućene preko društvenih mreža.

Važna novina je takođe i u slučaju napada na novinara Daška Milinovića iz Novog Sada: treći okrivljeni, Nemanja Kovačević, koji je bio u bekstvu, predao se. Nakon sledećeg ročišta očekuje se da bude poznato više informacija o ovom predmetu.

U slučaju novinara Milana Jovanovića iz Grocke, Radna grupa je obaveštena da Apelacioni sud još uvek nije doneo odluku po žalbi troje prvostepeno osuđenih, dok je postupak protiv četvrtog u toku.

Veran Matić obavestio je prisutne o radu SOS telefona u prethodnom mesecu. Matić je takođe istakao da će sredinom oktobra učestvovati na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti novinara u Tirani, na kojoj će predstaviti iskustva i mehanizme koje Srbija koristi u cilju unapređenja sveukupne bezbednosti predstavnika medija. Istaknuto je da je SOS telefon jedinstven mehanizam koji je naša zemlja uvela, i da je to jedan od rezultata rada upravo Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila je partnerima iz Ambasade K.Norveške koji su obezbedili sredstva za nastavak rada i funkcionisanja SOS telefona u narednih godinu dana.

Član Radne grupe iz Ministarstva pravde Jovan Ćosić obavestio je o predlogu izmena i dopuna Krivičnog zakonika koje je ovo Ministarstvo izradilo, a na osnovu analize profesora Zorana Stojanovića. U razgovoru je naglašeno da su planirane izmene Krivičnog zakonika suštinski važne kako bi se na sistemski način zaštitila sloboda javnog izražavanja i sloboda medija. Prema predlogu, izmene i dopune predlažu se kod tri postojeća krivična dela, i to prinude, ugrožavanja sigurnosti i sprečavanja štampanja i rasturanja štampanih stvari i emitovanja programa. Predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika takođe su jedan od rezultata dosadašnjeg rada RG za bezbednost i zaštitu novinara i saradnje i podrške OEBS.

Premijerka Brnabić predložila je da, pre nego što predlog bude upućen na javnu raspravu, OEBS što hitnije organizuje sastanak sa predstavnicima svih medijskih i novinarskih udruženja i organizacijama civilnog društva, kako bi se upoznali sa predloženim rešenjima i kako bi i taj proces bio transparentan i inkluzivan. Brnabić je zahvalila partnerima iz OEBS na podršci koju pružaju u ovom procesu.

Dejan Stojanović iz Ministarstva kulture i informisanja informisao je o aktivnostima u vezi sa implementacijom Medijske strategije kao i o radu Radne grupe koja priprema izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima.

Click