Novinarka i rediteljka posle 20 godina dobila tužbu protiv Pinka zbog plagiranja emisije

4. April 2024.
Apelacioni sud u Beogradu je, nakon 21 godine sudskog spora, doneo odluku u korist novinarke Olivere Miloš Todorović, a protiv televizije Pink, zbog povrede integriteta autorskog dela.
olivera_milos_todorovic
Olivera Miloš Todorović. Foto: Snimak ekrana youtube kanala RTS-a

Izvor: 021

SOlivera Miloš Todorović je autorka emisije “SOFA”, koja je prvi put emitovana u septembru 2001. godine na Studiju B.

Ona je kompaniju Željka Mitrovića tužila nakon što su se na Pinku, u aprilu 2003. godine, emitovale tri emisije pod nazivom “Ivana, drago mi je”.

Novinarka, rediteljka i producentkinja Olivera Miloš Todorović tužila je u avgustu 2003. godine “Pink Media Group” zbog plagiranja vizuelnog identiteta njenog televizijskog serijala “SOFA”.
Olivera Miloš Todorović objašnjava da je za 21 godinu sudskog postupka održano oko 75 ročišta i četiri veštačenja, promenjeno je pet sudija koji su se, svaki put, ispočetka, upoznavali sa predmetom spora.

“Onda je usledila reorganizacija sudova, pa je predmet ‘zalutao’, pa je došlo do obustave rada advokata. Viši sud je doneo Međupresudu, a Apelacioni je potvrdio 2014. da je ‘Pink Media group doo’ povredio tužiljina moralno-imovinska prava. Usledila je revizija od strane Pinka i Vrhovni kasacioni sud ukida presude Apelacionog i Višeg suda i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje 2014. godine. Prvo ročište na kome je organizovano gledanje emisija u sudnici, održano je tek 15 godina posle početka postupka”, poručuje Olivera Miloš Todorović.

Dodaje da je sud 2018. godine odredio četvrto veštačenje, ovog puta preko komisije veštaka sa Katedre za filmsku i televizijsku režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, koju je imenova dekanat fakulteta.

“Viši sud u Beogradu donosi presudu u novembru 2022. godine da je povređeno tužiljino autorsko pravo, što početkom 2024. godine potvrđuje Apelacioni sud u Beogradu”, ističe se.

Olivera Miloš Todorović diplomirana je pravnica, programska menadžerka, producentkinja i rediteljka dokumentarnih filmosa, sa više od 35 godina profesionalnog iskustva u medijima.

Bila je novinarka i urednica Prvog programa Radija Studio B, Radija B92 i Video produkcije B92.

Tekst je prenet sa portala 021.

Click