Nebojša Babić o fotografijama Andrije Čikića: Fotografija beleži svet oko nas, ali i svet u nama (FOTO GALERIJA)

5. March 2024.
Fotografija ima tehnološku mogućnost da veoma precizno zabeleži trenutak i okruženje. Zato se ona koristi kao neoborivi argument u sudstvu, odnosno u potrazi za istinom.
Andrija Čikić 39
Andrija Čikić. Foto: Privatna arhiva

Igrom slučaja dobio sam priliku da odredim selekciju fotografiju za izložbu Andrije Čikića i onda sam upoznao taj njegov svet, njegovu istinu.

Upoznao sam dečaka koji nije fotografisao influensere ili radio selfije, ili slikao neke grafite, đubrište ili kontejnere, prosjake…

Motivi na njegovim fotografijama su njegovi prijatelji, detalji iz parka, životinje, cveće, zgrade… i sve ono što život čini lepim.

Kao fotograf u njegovim radovima prepoznao sam i njegovo interesovanje za tehniku fotografije, istraživanje, odnosno igru sa blendom, ekspozicijom, bojom svetla, kadriranjem…nije se zaustavio na jednom efektu, nego je koristio na veoma lep način, tehničke mogućnosti fotografije da pokaže svoj svet i ispriča jednu lepu priču.

Pored  veoma lepog i interesantnog istraživanja kompozicije kadra, često je koristio donji rakurs i time naglašavao taj veliki svet oko njega kome se divio, jer on ga tim donjim rakursom nije deformisao, nego nam je pokazao kako taj svet izgleda iz perspektive jednog deteta.

Značajno je da se održi više izložbi, kako bi upoznali Andriju i njegov pogled na svet oko nas, da ne gledamo na svoju okolinu samo kroz Instagram ili Tik tok, jer život čine male stvari i mala dela.

Prva izložba Andrijinih fotografija održana je u Muzičkoj galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andrija Čikić umetničke 1
Andrija Čikić umetničke 6
Andrija Čikić umetničke 5
Andrija Čikić umetničke 3
Andrija Čikić umetničke 28
Andrija Čikić umetničke 29
Andrija Čikić umetničke 27
Andrija Čikić umetničke 12
Andrija Čikić umetničke 13
Andrija Čikić umetničke 15
Andrija Čikić umetničke 16
Andrija Čikić umetničke 17
Andrija Čikić umetničke 18
Andrija Čikić umetničke 21
Andrija Čikić umetničke 25
Andrija Čikić umetničke 9
Andrija Čikić umetničke 10

(FOTO GALERIJA UMETNIČKIH RADOVA ANDRIJE ČIKIĆA)

Click