Molitva za sve žrtve Vukovara

14. November 2021.
Srpski patrijarh, i mitropolit zagrebački, Porfirije, tokom današnje liturgije u u zagrebačkom Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg pozvao je vjernike SPC-a i sve ljude dobre volje da kao i svake godine upale molitvenu svijeću za sve nevine žrtve Vukovara.
PATRIJARH PORFIRIJE SLUZIO LITURGIJU U  MANASTIRU GRACANICA
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. Foto: BETAPHOTO/SVETLANA DOJCINOVIC

„Ovih dana braćo i sestre vrši se spomen, sjećanje na sve one koji su postradali u Vukovaru. I upravo u kontekstu poruka koje nam odašilje današnje Evanđelje; u pozivu Božjem da podčinimo svoj život Kristovoj volji, a to znači modelu savršenog čovjeka, čovjeka slobode, ljubavi, vjere i nade, sjetimo se stradalih, nevinih žrtava Vukovara. Čovjekov život je svetinja, dar Božji, a oduzimanje nečijeg života je udar na svetinju, uzimanje svetinje, stoga naše molitve neka danas idu stradalim Vukovarcima. Uputimo naše molitve i za sve one koji su nestali, kojima se još uvijek ne zna groba.“ – naglasio je patrijarh SPC-a.

„Budimo autentični kršćani, budimo ljudi mira, jer danas po broju stanovnika prepolovljeni Vukovar nekada je bio upravo mjesto različitosti i suživota, bliskog dodira onih koji su bili drugačiji po raznim parametrima. I stoga tim više vodimo računa da pored nas postoji i onaj drugi, različit, i da nas suživot s njim u slobodi i ljubavi može samo afirmirati, jer darujući ljubav tom drugome obogaćujemo sebe i umnožavamo ljubav na sve oko nas. Budimo uvijek  otvoreni za tog drugog i drugačijeg u svoj njegovoj specifičnosti, te ga primimo u svoje srce i smjestimo ga tamo.“- istaknuo je Porfirije.

„Kroz molitvu za sve žrtve Vukovara, mi ujedno molimo za mir među svim ljudima na svijetu, molimo se za razumijevanje, poštovanje, jer ova naša zemlja je toliko lijepa, bogata, velika i šarolika da ima mjesta za sve ljude. Čovjekova sloboda i mir među ljudima su suština evanđelja i mi kao kršćani imamo obavezu ih promovirati, neovisno što nekada na tom putu možemo naići na nesporazume i suprostavljanja onih koji promoviraju neke druge vrijednosti.“ – apelirao je patrijarh.

Click