Matić na komemoraciji u Kninu: Kreira se politika za stabilan odnos prema prošlosti

25. August 2020.
Izaslanik predsednika Srbije za pitanje nestalih Veran Matić izjavio je danas u kninskom selu Plavno, na komemoraciji za srpske civilne žrtve rata ubijene za vreme i posle "Oluje", da se prvi put kreira politika koja će predstavljati stabilan stalni odnos prema suočavanju s prošlošću.
1604foto-BETAPHOTO-IVAN-MITIC
Veran Matić. Foto: BETAPHOTO/ IVAN MITIC

“Prvi put se dogadjaju zajedničke komemoracije i kreira politika koja će predstavljati stabilan stalni odnos prema suočavanju s prošlošću”, izjavio je izaslanik Aleksandra Vučića u Plavnom kod Knina, prenela je agencija Hina.

On je rekao da je veoma važno da se neko ko se bavi pitanjima nestalih pojavljuje na ovakvim mestima i učestvuje u simboličnim gestovima, komemoracijama, ali i u komunikacijama u vezi sa pronalaženjem nestalih i prikupljanjem informacija.

“To je zajednička misija”, poručio je Matić na komemoraciji koja se nastavlja u selu  Grubori.

Utisak je da je atmosfera na ovogodišnjem obeležavanju drugačija, pozitivnija nego prethodnih, ocenio je Matić i poručio da je ta promena veoma važna.

Pitanje nestalih je, naglašava, humanitarno pitanje, ali zavisi od političke volje.

“Veoma često se politizuje, veoma često se u zategnutim medjudržavnim odnosima i izmedju odredjenih politika pitanje nestalih zloupotrebljava u političke svrhe. Kada imamo pozitivnu atmosferu i u političkim komunikacijama, to predstavlja nemerljiv doprinos za rad na ovom teškom pitanju”, rekao je Matić.

U vezi sa pitanjem dolaska predstavnika SDSS-a 18. novembra na Dan sećanja na Vukovar, rekao je da je to pitanje o kojem će se dogovoriti predstavnici SDSS-a i HDZ-a.

“Uradiće sigurno nešto što je najbolje u ovom trenutku, oni će proceniti da li će biti kontraefekata ili opasnosti”, dodao je.

Istakao je da Vukovar sa sobom nosi veliku težinu i posebnost, mesto je stradanja i Srba i Hrvata i drugih koji su tu živeli.

“Važna je zajednička komemoracija, zajednički odnos prema žrtvama i prema pronalaženju nestalih. Tamo ima 550 nestalih, oko 80 Srba, ostalo Hrvata i zaista je to jedno veliko pitanje. Kao što je posebno pitanje i Oluja gde je veći broj nestalih Srba”, dodao je.

Matić je najavio da će razgovarati s ministarkom Natašom Tremišak i kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem o povratku zainterovanih Srba u svoje selo.

Na komemoraciji u Plavnom je kod središnjeg krsta služen parastos svim žrtvama, čemu je prisustvovalo dosta ljudi, a posle parastosa su pored krsta postavljene crvene ruže.

Komemoraciji su prisustvovali predsednik Hrvatske Zoran Milanović, potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsednik Vlade za društvene delatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Nataša Tramišak, državni sekretar u Ministarstvu uprave Darko Nekić i državni sekretar Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

U Plavnu su i saborska zastupnica srpske manjine Anja Šimpraga, Eugen Jakovčič iz dokumentacionog centra “Documente” i generali Hrvatske vojske u penziji Luka Djanko i Veselko Gabričević.

Posle Plavnog komemoracija se nastavlja u Gruborima.

Zločin u Gruborima počinjen je 25. avgusta 1995. godine kada su ubijeni Jovo Grubor, Miloš Grubor, Marija Grubor, Milka Grubor, Djuro Karanović i Jovan Grubor.

Prvostepenom presudom Županijskog suda u Zagrebu utvrdjeno je da su zločin počinili pripadnici jedinice hrvatske vojske Lučko, ali su svi optuženi oslobodjeni, a ponovljeno sudjenje 2016. godine završilo je istim ishodom.

Click