Javne ličnosti moraju da govore u smutnim vremenima

26. December 2019.
Glumac i režiser Dragan Bejlogrlić izjavio je da "javna ličnost mora da govori, posebno kada su smutna i teška vremena".
bjelogrlic
Dragan Bejlogrlić. Foto: Medija centar Beograd

“Postoje možda neki mirniji periodi kada ne moraju, ali kada su vremena gde se osećamo ugroženim – a to je period u kome mi intenzivno živimo u poslednjih nekoliko godina – obaveza svake javne ličnosti je da reaguje, nema pravo da kaže ja samo radim svoj posao”, naglasio je Bejlogrlić, režiser serije Senke nad Balkanom za nedeljnik Vreme.

Bjelogrlić je naglasio da je njegova dužnost kao čoveka koji se bavi javnim poslom da ne žmuri na nešto za šta svi vidimo da nije pravedno ni pošteno i da ne vodi u dobrom pravcu, dodajući: “Senke su i dalje tu, ali bar maske padaju”.

On je rekao da je biti javna ličnost privilegija, ali i obaveza da se reaguje na devijacije u društvu, uz opasku: “Možeš, prijatelju, da radiš svoj posao, ali na napravdu mora da reaguješ…”.

“Kad je došla ova vlast, rekao sam da je to kazna za zločin ovih pre njih koji nisu napravili normalno i uređeno društvo. Mi sad živimo tu kaznu. To mi, sa ove distance, izgleda kao jedan potpuno logičan rasplet: kada odmah posle Petog oktobra nismo uspeli da se oslobodimo balasta devedestih, logično je da su na vlast došli ljudi koji nisu za evropske vrednosti bez obzira na to šta govore”, rekao je Bjelogrlić.

“Njihova ideologija”, kako je dodao, “nikada nije bila Evropska unija, niti suštinski veruju u demokratske institucije”.

“Ne vidim se u nekoj političkoj organizaciji niti kao političar, ali nikad ne reci nikad, možda me stvarnost i budućnost demantuju, iako mislim da neće”, rekao je Bjelogrlić.

Click