Izuzetni profesor doktor Lazar Davidović

8. December 2021.
Kao predsednik Komiteta za dodelu Nagrade za izuzetnost Hemofarm fondacije, juče sam prisustvovao dodeljivanju ovog priznanja profesoru doktoru Lazaru Davidoviću, sada dekanu Medicinskog fakulteta, a donedavno direktoru Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju.
Prof. dr Lazar Davidovic, laureat Nagrade za izuzetnost Hemofarm fondacije, dr Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarm AD prilikom urucenja nagrade
Prof. dr Lazar Davidovic, laureat Nagrade za izuzetnost Hemofarm fondacije, dr Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarm AD prilikom urucenja nagrade

Piše: Veran Matić

Ovo je četvrti dobitnik ovog važnog priznanja, koje su pre njega primili Vigor Majić iz Istraživačke stanice Petnica, Elka Stefanova sa Klinike za neurologiju i Ivanka Popović, rektorka Beogradskog univerziteta.

Ove godine imali smo osam odličnih kandidatura, a izbor Lazara Davidovića vezan je za izuzetnost na nekoliko nivoa. Njegov individualni doprinos vaskularnoj i endovaskularnoj hirurgiji globalno je prepoznat. Inovacije i nove prakse usvojene su u brojnim klinikama u svetu.

Njegovi naučni radovi, uz izuzetnu praksu, postali su važan deo medicinske nauke u ovoj oblasti. Sam Davidović, gostujući je predavač, ali i edukator za brojne vaskularne hirurge iz Srbije, regiona ali i velikog broja sprecijalizanata iz sveta u čijoj specijalizaciji je imao nezamenjivu ulogu.

Prof. dr Lazar Davidovic, laureat Nagrade za izuzetnost u drustvu Ambasadora Nemacke u Srbiji Nj.E. g-dinaTomasa Siba

Pored te izuzetnosti vezane za unapređenje znanja, profesor Davidović je osnovao Kliniku za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, vodio je dvadeset godina i od nje napravio globalno referentnu ustanovu. Fanatična posvećenost oblasti za koju se školovao preneta je i na stvaranje institucije koja je postala opšte trajno dobro sa izuzetnim kadrovima koji će nastaviti putem koji je trasirao osnivač.

Moglo bi se onda  reći da je ovo nagrada za životno delo.

Treću izuzetnost predstavalja novi izazov, a to je pozicija dekana Medicinskog fakulteta. U vremenima kada se obrazovanje na svim nivoima suočava sa brojnim problemima, voditi ovaj važan rasadnik medicinskog kadra mogu samo izuzetni ljudi. I prvi koraci u ovom novom izazovu vrlo ohrabruju, pokazujući da ćemo obrazovanje studenata medicine zadržati na visokom nivou bez obzira na brojne probleme.

Smisao Nagrade za izuzetnost, pored prepoznavanja izuzetnosti, nalazi se i u trajnoj podršci unapređenju koje u različitim oblastima čine nagrađeni. Nije samo statični putokaz kako treba, već i svojevrsno obavezivanje na istrajnost i nove podvige.

Obrazloženje Komiteta za dodelu nagrade za izuzetnost

Uvažavajući ljudske, profesionalne, naučne, etičke i stručne kvalitete i reference iz života, radne biografije i bibliografije, Komitet za dodelu Nagrade za izuzetnost Hemofarm fondacije odlučio je da laureat Nagrade za izuzetnost 2021. godine bude prof. dr Lazar Davidović, vaskularni hirurg, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta Beogradu i internacionalni član Ruske akademije nauka.

Veran Matic, predsednik Komiteta za dodelu Nagrade za izuzetnost, Ivanka Popovic, dobitnica Nagrade za izuzetnost 2020, Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarm AD

Profesor dr Lazar Davidović je ceo svoj profesionalni život posvetio razvoju medicinske nauke i hirurške doktrine u oblati vaskularne hirurgije. Završne godine osnovih studija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, lekarski staž i period specijalizacije iz hirurgije proveo je na Drugoj hirurškoj klinici (Institut za kardiovaskularne bolesti Kliničkog Centra Srbije) u neprekidnom operativnom radu sa najtežim kardiovaskularnim bolesnicima, na najneposredniji način učestvujući u eri burnog razvoja ove mlade hirurške grane. Tokom svoje bogate karijere dr Davidović je doveo Kliniku za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju do nivoa najeminentnijih institucija iz ove oblasti u Evropi. Aktivno je promovisao našu medicinu i hirurgiju i kroz učešće u Evropskom udruženju za kardiovaskularnu i endovaskularnu hirurgiju kojim je predsedavao od 2016. do 2018. godine. U domaćim, ali i međunarodnim krugovima poznat je kao lekar koji je uveo nove procedure u hirurgiju, prihvaćene širom sveta. Sa više od 2.000 uspešno operisanih aneurizmi abdominalne aorte, smatra se jednim od najiskusnijih hirurga u ovoj oblasti u svetu. Tokom 20 godina rukovođenja  Klinikom za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, uveo je i razvio hirurgiju torakoabdominalnih aneurizmi u ovoj ustanovi – najkompleksniju proceduru u vaskularnoj hirurgiji sa realizovanih preko 300 operacija.

Nagrada za izuzetnost 2021, Jugoslovenska kinoteka

Iza sebe ima bogat opus od 693 naučna rada, od kojih je 368 objavljeno u celini. Svoj akademski rad je upotpunio kao gostujući profesor na četiri evropska univerziteta, a kroz mentorski rad presudno je uticao na karijere čak 15 vaskularnih hirurga, dok je Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju postala referentni centar za obuku i specijalizaciju vaskularnih hirurga iz cele Srbije i sveta koji usvajaju inovacije i veštine koje je dr Davidović razvio.

Oktobra meseca ove godine promovisan je u dekana Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njegove prve odluke na mestu dekana ove ustanove o uvođenju kovid propusnica za naučno-nastavno osoblje i studente fakulteta, kao i insistiranje na naučnim činjenicama o efektima leka ivermektin uprkos protivljenju dela javnosti, pokazuju visok stepen integriteta, odgovornosti i etičnosti u poslu što ga čini izuzetnim lekarom koji brine o zdravlju i dobrobiti ljudi štiteći, na taj način, integritet i čast lekarske profesije koja je u skladu sa Ženevskom deklaracijom i zakonima humanosti.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu dobitnik Nagrade za izuzetnost Hemofarm fondacije za 2021.

Prof. dr Lazar Davidovic, dekan Medicinskog fakulteta, laureat Nagrade za izuzetnost Hemofarm fondacije

Beograd, 7. decembar ─ Nagrada za izuzetnost koju dodeljuje Hemofarm fondacija, ove godine pripala je prof. dr Lazaru Davidoviću, vaskularnom hirurgu, dekanu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i inostranom članu Ruske akademije nauka. Ova nagrada se po četvrti put uručuje istaknutim pojedincima i institucijama za doprinos razvoju zdravstva, kulture i obrazovanja.

Priznanje za izuzetnost Hemofarm fondacije dodeljeno je prof. dr Davidoviću zbog posvećenog rada sa studentima, doprinosa naučnoj zajednici i profesionalnih dostignuća, jer je u domaćim i međunarodnim krugovima poznat kao lekar koji je uveo nove procedure u hirurgiju prihvaćene širom sveta. „Ceo svoj profesionalni život prof. dr Davidović posvetio je razvoju medicinske nauke i hirurške doktrine u oblasti vaskularne hirurgije. Reč je o izuzetnom stručnjaku koji iza sebe ima čak 693 naučna rada i koji se smatra jednim od najiskusnijih hirurga u oblasti operacija aneurizmi abdominalne aorte u svetu”, istaknuto je u obrazloženju odluke Komiteta za dodelu nagrade Fondacije.

Između ostalog, prof. dr Lazar Davidović tokom svoje karijere razvio je Kliniku za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju kojom godinama uspešno rukovodi. Aktivno je promovisao našu medicinu kroz učešće u Evropskom udruženju za kardiovaskularnu i endovaskularnu hirurgiju kojim je predsedavao od 2016. do 2018. godine. Svoj akademski rad upotpunio je kao gostujući profesor na četiri evropska univerziteta, a kao mentor presudno je uticao na karijere 15 vaskularnih hirurga.

„Pandemija virusa COVID-19 pokazala nam je koliko je važno poverenje u medicinu i naučnu zajednicu, kao i ulaganje u medicinska dostignuća. Veoma je bitno da nauka stalno prati trendove i pomera granice, jer samo otkrića svet vode dalje. Zahvaljujem se Hemofarm fondaciji na ovoj prestižnoj nagradi, ona predstavlja posebnu čast za mene, kao i dodatnu odgovornost prema generacijama koje dolaze“, izjavio je prof. dr Davidović prilikom uručenja nagrade.

Laureatu Hemofarm fondacije priznanje je uručio generalni direktor Hemofarma dr Ronald Zeliger. „Prof. dr Davidović predstavlja ponos društva i naučne zajednice. Veoma sam srećan zbog ove prilike da nagradimo njegov doprinos razvoju medicinske struke i nauke, jer teška vremena traže ljude od integriteta, a naš laureat to svakako jeste. U ovom kriznom periodu za celu planetu upravo je nauka imala odgovor na koronavirus i to ne smemo zaboraviti”, istakao je generalni direktor Hemofarma prilikom uručenja nagrade.

Osim statue u obliku ždrala, koji simbolizuje istrajnost i dugovečnost, rad umetnika Aleksandra Vaca, Nagradu za izuzetnost Hemofarm fondacije čini i novčani deo kao podsticaj za dalji razvoj projekata i ideja. Od svog osnivanja 1993. godine, Hemofarm fondacija pruža direktnu podršku zdravstvenom sistemu Srbije i zemljama regiona, kao i brojnim projektima u oblasti obrazovanja i kulture. Ima status vodeće fondacije u zemlji i sprovela je više od 2.200 aktivnosti vrednih oko 13 miliona evra.

Click