Istraživanje Beogradskog centra za ljudska prava: Traumatična iskustva žena i devojčica prilikom indukovanih pobačaja

1. December 2023.
U Medija centru u Beogradu Beogradski centar za ljudska prava predstavio je analizu „Prava žena i devojčica prilikom procedure indukovanog pobačaja“.
Medija centar
Sanja Radivojević, prof. dr Jelena Simić, Sonja Tošković, Milana Rikanović. Foto: Medija centar Beograd

Izvor: Beogradski centar za ljudska prava

Za potrebe uvida u trenutno stanje u ovoj oblasti, izrađena je analiza „Prava žena i devojčica prilikom procedure indukovanog pobačaja”, koja referiše na aktuelne procedure i praksu u zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji, pri čemu pruža konkretne preporuke usmerene na unapređenje prakse i položaj pacijentkinja. Na predstavljanju analize koja je dostupna na linku OVDE govorile su:

  • Milana Rikanović, direktorke Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women)
  • Sonja Tošković, izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava
  • Sanja Radivojević, viša pravna savetnica Beogradskog centra za ljudska prava
  • prof. dr Jelena Simić, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, autorka analize

Podsetimo da je priču o nehumanom tretmanu u porodilištima u Srbiji početkom prošle godine pokrenula Milica Filipović iz Šapca koja je javno podelila svoje traumatično iskustvo koje je doživela tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja u GAK „Narodni front“. Nakon toga, brojne žene u Srbiji su posvedočile su kako su bile izložene sličnom ili istom nehumanom tretmanu u više zdravstvenih ustanova širom Srbije i to decenijama unazad.

Objavljivanjem kratkog igranog videa u julu prošle godine želeli smo da javnosti približimo traume i patnje kroz koje su u zdravstvenim ustanovama prolazile žene koje su bile izložene ovako nehumanom tretmanu, onakon čega je sprovedeno istraživanje o iskustvima žena tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Ove godine Beogradski centar za ljudska prava je uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) nastavio da sprovodi aktivnosti od značaja za unapređenje stanja u ovoj oblasti. Tokom jeseni obišli smo šest gradova u Srbiji (Kragujevac, Niš, Novi Sad, Užice, Beograd i Šabac) u okviru Karavana #mojepravodaznam sa ciljem da neposrednim kontaktom sa građankama utičemo na njihovo osnaživanje i informisanje o pravima žena tokom boravka u ginekološko-akušerskim klinikama.

Ovaj projekat je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II“, koji finansira Evropska unija.

Beogradski centar za ljudska prava nastavlja sa aktivnostima podrške i osnaživanje žena koje su prošle kroz nehuman tretman u ginekološko-akušerskimklinikama u Srbiji.

Snimak sa predstavljanja analize „Prava žena i devojčica prilikom procedure indukovanog pobačaja” možete pogledati ovde:

 

 

Tekst je prenet sa portala Beogradski centar za ljudska prava.

Click